×
TOPZINE.cz

Známe 10 šokujících faktů o čokoládě. Nahradí sex a může způsobit čokofóbii

FOTO: Tabulka čokolády
Vůně čokolády v knihkupectvích? Zvyšuje prodej beletrie, ukázal výzkum. Zdroj: sxc.hu

Čokoláda je jednou z nejpopulárnějších potravin na světě. Věděli jste ale, že pravidelná konzumace kvalitní čokolády vám pomůže zhubnout, zatímco vašeho psího miláčka může větší množství zabít?

Čokoláda má spoustu blahodárných účinků. Zdroj: sxc.hu

Čokoládu znali už Mayové a Aztékové a považovali ji za afrodiziakum. Nekonzumovali ji však jako tabulku, ale ve formě teplého nápoje. Kakaové boby, ze kterých se čokoláda vyrábí, byly velmi vzácné, a proto byla horká dobrota pouze pro vyvolené.

Po objevení Ameriky se čokoláda dostala do Evropy, ale dlouhou dobu si ji chránilo Španělsko. Později už se rozšířila i do dalších evropských zemí a nastalo pravé čokoládové šílenství, které trvá prakticky dodnes.

1. Alergie na čokoládu neexistuje

Lidé, kteří tvrdí, že jsou alergičtí na čokoládu, se většinou mýlí. Jejich alergie je zapříčiněna spíše ingrediencemi v čokoládě jako jsou oříšky, mléko, nekvalitní dochucovadla apod. Opravdových čokoládových alergiků je jen velmi málo, jsou spíše vzácností.

2. Hořká čokoláda snižuje hladinu cholesterolu

Vědci z několika předních světových univerzit dokázali, že pokud si dáme čtyři čtverečky nejkvalitnější hořké čokolády denně, můžeme tím snížit tlak i hladinu cholesterolu, a to díky flavonoidům obsaženým v čokoládě, látkám, které chrání naše srdce a cévy.

Pravidelná konzumace čokolády navíc vede k nižší srážlivosti krve, což nás může ochránit před mrtvicí nebo infarktem.

3.  Čokoláda konkuruje sexu

Naše tělo při konzumaci čokolády vylučuje hormon fenyletylamin. Zažíváme potom velmi příjemné pocity podobné těm, které cítíme při orgasmu.

Podle různých výzkumů by si prý 50 procent žen dalo raději čokoládu, než aby provozovaly sex. Něco na tom bude. Z čokolády přece jen nemůžete otěhotnět …

4. Existuje fóbie z čokolády

Xocolatofobici jsou lidé, kteří trpí panickým strachem z čokolády, xocolatofobií. Vzácná choroba způsobuje halucinační zjevení čokolády a potravin, ve které je obsažená. Co teprve, když jim někdo nevědomky koupí k narozeninám bonboniéru!

5. Pro psy je větší dávka smrtelná

Pro psy je čokoládá nebezpečná. Obsahuje totiž theofylin a kofein – alkaloidy, pro psí organismus neodbouratelné látky. Jako jed působí ale hlavně theobromin.

Zatímco lidské tělo má enzym, který dokáže tuto látku zpracovat, pes si s ní už tak lehce neporadí. Malá dávka způsobí hyperaktivitu, větší množství theobrominu může u nejlepšího přítele člověka způsobit i smrt.

Tip! Pokud chcete svého čtyřnohého miláčka odměnit, kupte mu speciální psí čokoládu, ve které jsou látky škodlivé pro psy nahrazeny.

6. Po čokoládě se hubne

Pokud spořádáte každý den jednu tabulku čokolády na posezení, pozitivního efektu na vaší postavě se nedočkáte. Pokud si však pravidelně dopřejete kousek hořké čokolády, pomůžete tím svému metabolismu nastartovat hubnoucí proces.

Podle americké studie jsou v průměru štíhlejší ti, kteří jí čokoládu pravidelně několikrát týdně, než ti, kteří si jí dají jen příležitostně, ale ve velkém množství najednou.

7. Pět kilo čokolády na hlavu

Průměrný Čech sní za rok pět kilogramů čokolády. Nejsme ovšem žádnou výjimkou, stejné množství se konzumuje i ve Francii nebo v čokoládové velmoci Belgii.

V rámci Evropy je největší spotřeba čokolády ve Švýcarsku, kde si každý člověk vychutná v průměru deset kilo čokolády ročně.

8. Bílá čokoláda není čokoláda

Bílá čokoláda opravdu nemá s pravou čokoládou téměř nic společného. Vyrábí se z kakaového másla, cukru a dochucovadel. Nenajdeme v ní hlavní přísadu čokolády, kakaový prášek, obsahující všechny zdraví podporující složky.

9. Čokoláda je zdrojem vitamínů

V jedné tabulce kvalitní čokolády se skrývá celodenní dávka hořčíku, který nás spolehlivě ochrání před svalovými křečemi a bolestmi hlavy.

Čtěte také: Víme, jak se chovat v luxusní restauraci

Dále čokoláda obsahuje fosfor, draslík, proteiny či vitamin E. Najdeme v ní také kofein, díky němuž můžeme přemoci únavu.

10. Čokoláda je zelenina

Jak už jsme psali v úvodu článku, čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, které jsou považovány za zeleninu. Cukr, sloužící k oslazení, se získává z cukrové řepy, máme tedy další zeleninu. Co jiného z toho můžeme vyvodit, než že čokoláda je také zelenina. Samozřejmě s trochou nadsázky.

Jak se Vám líbil tento článek?
Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..