Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Víme, jak se chovat v luxusní restauraci. Vyhněte se 7 nejčastějším trapasům

Redakce

Redakce

18. 3. 2012

Ve filmových komediích se trapasům hlavních hrdinů u stolu jistě rádi zasmějete. V reálném životě už vám ale do smíchu nebude. Přečtěte si naše tipy a návštěva luxusní restaurace pro vás přestane být noční můrou.  

Etická pravidla se neustále mění, a proto není zas tak těžké dostat se do nějaké komické situace. Poradíme vám, jak se vyhnout trapasům v lepších podnicích.

Trapas č.1: Mám na to?

Pokud chcete jít do luxusní restaurace, zkontrolujte si svůj stav v peněžence nebo na platební kartě. Nečekejte, že objevíte pár perel v objednaných ústřicích a stanou se z vás milionáři. V jídelním lístku sledujte ceny. Mohla by vás na závěr překvapit účtenka.

Trapas č.2: Teď má přednost muž

Už první krok do místnosti je důležitý. Nejdřív vchází muž. Jeho úkolem je chránit ženu v případě, že by zde byla rvačka o největšího humra. Naopak za vybrané místo k sezení zodpovídá žena.

Trapas č.3: Co myslíte, že si dám?

Do luxusní restaurace patří i kvalitní obsluha. Často to bývají mladé servírky. Ty by měly hostům u každého stolu kromě jídla věnovat pár úsměvů. Někdy se dostávají do nepříjemné situace, pokud na otázku Co si dáte? zákazník odpoví neslušně, nebo dokonce perverzně. Nezapomínejte, že servírky nemají flirt v popisu práce.

Trapas č.4: Vyzkouším i červené víno, této značky

Objednáte-li si víno, budete vyzváni k tomu, abyste ho ochutnali. Neschvalujete kvalitu ani chuť. Souhlasem pouze říkáte, že víno není zkažené. Nemůžete reklamovat značku, kterou jste si objednali.

Trapas č.5: Do zbraně s příborem

Nezaměňte ubrousky. Plátěný patří na kolena, zatímco látkový položte volně po levé straně.  Klasickým tématem pro etiku v restauracích jsou příbory.
FOTO: Vino

Reklamovat značku vína nemůžete. Zdroj: sxc.hu

Ty se odebírají z vnější strany směrem k talíři. Hroty vidličky by měly směřovat dolů.  Samozřejmě příbor nepoužívejte k ohrožení společníka u stolu. Ani v sebeobraně.

Trapas č.6: Válelo se to na zemi

Občas se stane, že vám jídlo uteče z talíře na zem. Nezvedejte ho. Zpátky na talíř už nepatří. Nenápadně ho nohou zasuňte pod stůl. V luxusní restauraci nejste každý den, proto si nekažte atmosféru uprchlou potravinou. Ani rozbitá sklenka není důvodem k vyvolání chaosu. Stačí omluva a číšník se o všechno postará.
FOTO: Mys

Nechovejte se u stolu jako zvířata , Zdroj: sxc.hu

Trapas č.7: Tak kde je ten číšník?

Látkový ubrousek neslouží jako kapesník. Nesmrkejte do něj. Když dojíte, položte ho na levou stranu stolu. Použitý papírový ubrousek patří na talíř, nikoliv do popelníku.

Čtěte také: Známe jídla, po kterých zaručeně dostanete chuť na sex

Pokud chcete platit, vyčkávejte na obsluhu a neluskejte prstem. Buďte trpěliví. Nekousejte si nehty.
Věříme, že teď už budou restaurace plné gentlemanů a slušně vychovaných dam. Trapné chvilky se snažte zvládat s klidnou hlavou a to nejen v luxusní restauraci.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Víme, jak se chovat v luxusní restauraci. Vyhněte se 7 nejčastějším trapasům