Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Jak na ananas?

Eva Mácová

Eva Mácová

28. 2. 2010

Ananas je nejen výborná pochoutka, ať už samotný, do různých moučníků, či pohárů, ale má i spoustu vitamínů a našemu tělu prospěšných látek. Také je velmi oblíbený jako součást všemožných diet, detoxikací a zdraví upevňujících kůr.

Ananas, Zdroj: Wikipedie

Ananas, Zdroj: Wikipedie

Toto sladké, až sladkokyselé ovoce se na náš stůl dostane především v konzervované podobě. Není to sice nejhorší možná varianta, ale přislazovadla a vůbec sama konzervace mu na atraktivnosti zrovna nepřidá. Proto je lepší vzít situaci do vlastních rukou a vydat se do obchodu pro čerstvou dávku zdraví!

Ananas se má skladovat při teplotě nad 5°C, ideálně v pokojové, je ho tak prý možné nechat doma dozrát až dva týdny. Už z principu se toho ale vyvarujme. Kupujme jen zralé, neomlácené, nenahnilé plody, u kterých nám ta práce s přípravou bude stát za to!

A jak zralé ovoce poznáme? Podle barvy určitě ne! Zkouška je jednoduchá – úplně zvrchu, ze zelené růžice zkusíme vytrhnout lísteček a pokud jde poměrně dobře, měl by být ananas uzrálý. Také nám to prozradí svou typickou libou vůní.

Máte-li pocit, že se vám nějaké okrajování a preparování žlutého dezertu nevyplatí, dál raději ani nečtěte. Při přípravě ananasu se totiž velkému množství odpadu nevyhnete. Odměnou vám ale bude nejen potěcha z vlastní práce, ale i spousta tělulibých látek!

Porcování ananasu je mnoho druhů. Prozraďme si alespoň ty základní.

A.) Uřízneme vršek a spodek plodu. Postavíme si ho na desku a ze všech stran ho pořádně ostrým nožem okrájíme tak, aby nám v dužině nezbyla žádná tmavá očka. Potom ho rozkrájíme na čtyři díly a z každého odřízneme tvrdý prostředek. Dále upravíme dle libosti.

Po hlavním očištění je také možné krájet válec na plátky jako z konzervy a z každého kolečka vyříznout tvrdý prostředek nožem, nebo třeba formičkou na cukroví.

Někdy dostanete návod přímo s ovocem, Zdroj: katopé

Někdy dostanete návod přímo s ovocem, Zdroj: katopé

B.) Odřízneme vršek a spodek ananasu, rozkrojíme ho na čtvrtky a z každé vyřízneme tvrdý střed. Potom překrojíme ještě čtvrtky na půlky a každou lodičku opatrně odkrojíme od slupky a čistou dužinu nakrájíme na dílky.

(Video si klidně posuňte na 1:40, kdy teprve začíná akce)

C.) Ti nejšikovnější z nás se mohou pustit do experimentování a profesionálního modelování ananasu. Tento způsob se také může jevit jako nejméně ztrátový, zato nezměrně pracný. Začnete odříznutím co nejtenší vrstvy slupky. Potom diagonálně vyřezáváte zbylá očka z ananasu. Zbyde vám tak spirálovitě zdobený plod, za který by se nemusel stydět ani šéfkuchař! (Pro konzumaci ale opět nezapomeňte odstranit tvrdý prostředek!)

Tak co, dostali jste chuť na ananas? Neleňte, navštivte váš oblíbený obchod a pojďte s námi experimentovat do kuchyně! Ale pozor! Tento žlutý poklad, zejména nezralý, vám při nadměrné konzumaci může doslova rozežrat ústa, myslete na to.

Jako bonus se podívejte na kompilaci různých způsobů krájení ananasu: Hausgemacht.TV-Wie schneide ich Ananas

Ohodnoťte tento článek:
1,5
Právě čtete

Jak na ananas?