Smyslné aroma karibského rumu se dokonale doplňuje s čerstvě vymačkanou ovocnou šťávou a v horkých letních dnech je Daiquiri to pravé osvěžení pro vás i vaše přátele.

Daiquiri patří mezi nejpopulárnější koktejly světa – jeho příprava je přitom jednoduchá, Zdroj: wikipedia.org
Daiquiri je jednoduchý mix čtyř složek, který si můžete jednoduše namíchat doma. Potřebovat budete bílý rum, limetku nebo citron, dále libovolné ovoce, ze kterého se dá vymačkat šťáva nebo připravit pyré, a domácí cukrový sirup.
Čerstvý cukrový sirup – základ úspěchu
Příprava cukrového sirupu vám zabere 10 minut, je však potřeba ho ještě před přípravou koktejlu dostatečně vychladit, což trvá asi hodinu.
Cukr svařte v kastrůlku s vodou (v poměru 1:1). Do jednoho koktejlu Daiquiri patří zhruba 1 kávová lžička cukrového sirupu, v závislosti na výběru ovoce. Budete-li připravovat koktejl pro více než 5 lidí, připravte si raději půl litru sirupu.

Klasická verze Daiquiri (také Daiquiri Up) – šťáva z limetky, bílý rum a cukrový sirup, Zdroj: sxc.hu
Sirup si můžete připravit do zásoby a uchovávat ho v chladu např. ve sklenici s uzávěrem. Ve sterilizované nádobě vydrží v ledničce až dva měsíce.
Ledově osvěžující koktejl se připravuje v šejkru nebo mixéru s drceným ledem a existuje nespočet jeho úprav, včetně frozen (mražené) a hot (horké) verze. Zde je recept na nejpopulárnější varietu – Strawberry Daiquiri.
Ingredience
2 cl bílého rumu
2 cl jahodového likéru (nemusí být)
6 cl jahodového pyré
3 cl limetkové šťávy
1 cl cukrového sirupu
jahoda na ozdobu
Rozdrtíme zhruba pět kostek ledu a spolu s ostatními přísadami mixujeme v mixéru tak dlouho, až se led spojí. Pomocí lžíce přesuneme do servírovací sklenice, ozdobíme rozkrojenou jahodou a podáváme s brčkem.
Jahodová ledová krusta ve sklenici pomalu roztává a uvolňuje úžasnou, sladce osvěžující chuť koktejlu.
Tip! Vyzkoušejte také tropické banánové Daiquiri nebo Daiquiri s lesním ovocem – experimentujte!