×
TOPZINE.cz

Jídelníček pouze o jednom chodu. Nový hit českých i zahraničních restaurací

V poslední době vzniká stále více restaurací, které se zaměřují na určitý typ jídla a nabízejí pouze omezené množství pokrmů. Existují i takové podniky, ve kterých nemáte na výběr vůbec. Servírují totiž jen jedno jídlo.

FOTO: menu
Jaké bude dnešní menu? Nebo jedno jídlo navždy? Zdroj: sxc.hu

S nápadem omezit rozsah nabízeného jídla přišli kuchaři z New Yorku.  Tento trend se rychle začal šířit po celém světě a dostal se i k nám.

Méně je více

Říká se, že méně je někdy více, ale platí to i v tomto případě? Menší výběr na jídelním lístku má výhody i nevýhody, a to jak pro kuchaře, tak pro hosty.

Kuchař nemusí umět všechna možná jídla. Stačí mu, když bude mistrně zvládat jedno, dvě jídla na jídelníčku a bude díky nim vyhlášený. Určitě je to lepší, než kdyby vařil všechno, ale v průměrné kvalitě.

Jednoduché jídelní lístky mohou usnadnit život také návštěvníkům restauračních zařízení. Díky menšímu nebo nulovému výběru nemusí svou mysl zatěžovat dalším rozhodnutím. Lidé se stále musí rozhodovat a jsou tak pod neustálým tlakem, tak proč jim to neulehčit?

Nevýhody restaurací s omezeným výběrem

Podniky, ve kterých máte na výběr jen z pár jídel, nebo ve kterých se vaří jen jedno jídlo stále dokola, mohou po čase strávníky omrzet. Přiznejte si to, jak dlouho byste byli schopni jíst svoje oblíbené jídlo, než by se vám znechutilo?

Další problém může nastat, když do své oblíbené restaurace vezmete přítele, ale on opravdu nesdílí vaši oblibu v masových kuličkách s pečenými bramborami. Bohužel si však nemůže objednat nic jiného, protože jídelní lístek alternativu nenabízí.

Co se týče kuchařů, může se stát, že je jejich práce také časem přestane bavit. Budou totiž vařit stále dokola jen jedno určité jídlo a nebudou moci rozvíjet svoje schopnosti.

Jak uspět a stále vyčnívat z řady?

Nabízí se otázka, jak zaručit, že restaurace lidem nezevšední. Jednoduše. Stačí ono jedno jídlo jednou za čas změnit. Třeba po týdnu nebo po měsíci. Lidé se tak stále budou mít na co těšit a restaurace se nebude muset bát, že by upadla do stereotypu.

K podobnému trendu se připojilo i několik českých restaurací. Každý den podávají pouze jedno menu, ve kterém je zahrnuta polévka, hlavní jídlo, salát a dezert. Restaurace zveřejňuje týdenní menu jak na místě, tak na svých internetových stránkách.

Strávníci si tak mohou vybrat, na které jídlo si zajdou. Musí se ale přizpůsobit jídelníčku, protože každému dni odpovídá pouze jedno menu.

Co si o takových typech restaurací myslíte vy? Mají budoucnost, nebo se jedná jen o krátkodobý módní trend? A chodili byste nebo chodíte do takových podniků?



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..