×
TOPZINE.cz

Tibetská kefírová houba upraví trávení a nastartuje vaši imunitu

Zdroj: Magda Karlíková, Topzine.cz

Jestliže jste podlehli reklamě a za účelem zvýšení imunity proléváte každé ráno své hrdlo drahým mléčným nápojem s probiotickou kulturou, pak vězte, že stejnou službu vám poskytne obyčejný kefír. Pokud navíc rádi experimentujete a jste zastánci levných a chytrých řešení, máme pro vás tip – pořiďte si tibetskou kefírovou houbu a kefír si vyrobte sami!

Houba pomáhá již tisíce let

Blahodárné účinky kefíru se na Tibetu a Kavkaze využívají již přes 5 000 let. Původně houby sloužily k prodloužení trvanlivosti mléka. Postupně se tyto malé organizmy staly bedlivě střeženým tajemstvím pro výrobu léčivého nápoje, který měl dodávat sílu a vitalitu – kefíru. V dnešní době jsou houbičky snadno k dostání u domácích pěstitelů, stačí po nich zapátrat v internetových inzercích.

Jak se o kefírové houby starat

Kefírovky vložte do čisté skleněné nádoby a zalijte mlékem, může to být i obyčejné trvanlivé mléko, ještě studené z lednice. Mléko však musí být živočišného původu, jinak by houby umřely hlady. Při uložení na teplém místě by měl být kefír hotov za 24 hodin. Pokud dáte sklenici do ledničky, počkáte si asi týden. Nádobu přikryjte látkou, kefírovky potřebují přístup vzduchu.

Jak pěstovat tibetskou kefírovou houbu? Udělejte si zdravý kefír doma

Během dne můžete sklenicí párkrát zatřást nebo v ní zamíchat plastovou lžící, aby měly organismy přístup k čerstvému mléku. Hotový kefírový nápoj poznáte podle toho, že se v usazenině na stěně nádoby vytvářejí typická jakoby říční korýtka nebo cestičky. Nyní můžete kefír přecedit přes plastový cedník a vypít, nebo nápoj vložit do ledničky na dalších 24 hodin, kdy se spotřebuje zbylá laktóza a kefír se zahustí.

Houby by neměly přijít do styku s kovem, používejte jen plastové nebo skleněné nádobí. Kefírovky můžete bezprostředně po přecezení znovu zalít mlékem.

Zdroj: Magda Karlíková, Topzine.cz

Sklenku kefíru každý večer

Kefír by se měl konzumovat jako poslední jídlo dne, tedy po večeři, ještě než si vyčistíte zuby. Je to velmi vhodná pochutina pro ty chvíle, když se večer uvelebíte u televize a začne vás honit mlsná na něco dobrého. Kefír můžete bez obav pít dlouhodobě každý den, potírat jím kožní vyrážky, nebo dokonce si z něj vyrobit tvaroh. Pokud se obáváte o klidný průběh noci po dávce kefírového nápoje, můžete začít pitím jen několika lžic a postupně se třeba vypracujete až na celou sklenku kefíru. Rozmnožené houby můžete sníst nebo rozdat.

Negativní účinky tibetské houby. Může vám kefírový nápoj něco udělat?

Blahodárné účinky kefíru

Nejenže kefír dobře chutná, ale jeho pravidelná konzumace přináší významné pozitivní účinky na náš organismus:

  • Upravuje trávení – předchází zácpám, průjmům a dalším nemocem trávicího ústrojí.
  • Zabraňuje hnití potravy ve střevech a čistí je.
  • Podporuje detoxikaci a odkyselení organismu, což se pozitivně projeví nejen na pokožce.
  • Obsahuje přírodní antibiotika, léčí záněty v těle a vyhání ven plísně.
  • Posiluje obranyschopnost organismu.
  • Působí proti únavě a předčasnému stárnutí.

Pít jej mohou i alergici na mléko, protože hotový kefír neobsahuje laktózu. Ať se vašim houbičkám daří a pěkně rostou!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..