×
TOPZINE.cz

Restaurace U Prince Miroslava Praha: Pivní království vás pohostí 19 druhy piv

FOTO: Pípa U Prince MiroslavaPokud rádi experimentujete, neměla by tahle hospoda uniknout vaší pozornosti. Plně k dispozici vám tu bude 19 druhů točených piv nejrůznějších značek, příchutí i barev, která pocházejí z pivovarů a minipivovarů z celé České republiky a příležitostně i ze zahraničí.

FOTO: Vaření piva má v Čechách i na Moravě dlouhou tradici
Vaření piva má v Čechách i na Moravě dlouhou tradici, v níž se řada malých i větších pivovarů rozhodla pokračovat Zdroj: sxc.hu

Restaurace U Prince Miroslava se nachází na poněkud zapadlém místě poblíž Radlické ulice, ale určitě stojí za to ji vyhledat. Jídelní lístek vychází z tradiční české kuchyně a najdete v něm dostatečný výběr masových pokrmů z hovězího, vepřového nebo kuřecího masa. Na své si zde ale přijdou i vyznavači bezmasých pokrmů a široká je též nabídka pivních chuťovek.

Z posledně jmenovaných jsme vyzkoušeli domácí tlačenku s cibulkou a chlebem. Spolu s ní nám na stole přistála i dochucovadla, takže bylo možné si zvolit množství octa a dalších přísad podle libosti. Druhým jídlem byl smažený květák s bramborem a tatarskou omáčkou. Jídlo bylo chuťově standardní a obloha byla dostatečně pestrá. Obě jídla nám poskytla dobrý základ pro testování piv, které následovalo.

Pivo a zase pivo

FOTO: U Prince Miroslava exteriér
Malé pivní království U Prince Miroslava není dobré přehlédnout Zdroj: uprincemiroslava.eu

V době naší návštěvy měl Pivní lístek 19 položek a skládal se výhradně z piv točených. Aktuální nabídka byla následující: Svijanský Máz 11°, Svijanský Kníže 13°, Svijanský Kvasničák, Pilsner Urquel, Bernard 10°, Bernard 12° – nefiltrované, Opat Bitter, Opat Pepper – tmavý, Chýně Sládkova 15°, Konrád Jocker 14°, Hubertus Premium 12°, Rohozec Malina, Primátor Stout, Primátor Pale Ale, Primátor Weizenbier, Démon 13°, Vévoda, Zvíkovský Rarášek 11° a Polička Záviš 12°.

Za večer se nám podařilo ve dvou lidech ochutnat osm druhů piv, z nichž všechna můžeme s čistým svědomím doporučit. V případě vaší návštěvy ale bude záležet jen na vás a na tom,  jakým chutím piva dáváte přednost.

Zvíkovský Rarášek – světlé, jedenáctistupňové, pšeničné pivo ze Zvíkovského pivovaru. Má velmi jemnou sladkokyselou chuť, barva je světlá, bílo žlutá. Pivo je lehce zakalené. Pšeničná svrchně kvašená piva můžete znát například z Německa (kde se označují jako Weis či Weizen) nebo z Belgie (Hoegaarden).

Polička Záviš – světlé, dvanáctistupňové pivo z Poličky, které není pasterováno. Barva je lehce zlatavá, čistá. Chuť je jemně nahořklá a sytá. Pivo je vyráběno podle receptu sládka Františka Bittnera s použitím studniční vody, žateckého chmele (poloraného červeňáku) a nejkvalitnějšího sladu.

Opat Pepper – tmavé pivo z Broumovského pivovaru. Jak název naznačuje, vůně tohoto piva vám ze všeho nejvíce připomene čerstvě rozemletý pepř. Jeho barva je tmavě hnědá a chuť je sladká s příchutí pepře. Na můj vkus bylo toto pivo nejneobvyklejší kombinací večera, a proto mi bohatě stačila velikost „dětského piva“, tedy 0,3 dl.

Opat Bitter – světlé pivo opět z pivovaru Broumov-Olivětín. Má jemnou nasládlou vůni a čirou, zlatavou barvu. Oproti svému názvu není nijak výrazně hořký. Jeho hořkost je spíše lehká a neudrží se dlouho na jazyku.

Primátor Stout – svrchně kvašené tmavé pivo z Pivovaru Náchod.  Má blízko k pivu typu Guiness, ale je chuťově jemnější a vytříbenější. Ucítíte v něm pražený ječmen i lehké ovocné tóny. Pivo je slabě nahořklé, hutné a má smetanovou pěnu.

Hubertus Premium –  světlé dvanáctistupňové pivo z minipivovaru Kácov. Pivo má plnou chuť a je hořké tak, jak se na správný ležák sluší. Barva je zlatavá, čirá.

Vévoda –  světlý, jedenáctistupňový ležák z Pivovaru Vysoký Chlumec. Pivo s výraznou hořkostí a čirou světle zlatou barvou. Vůně je lehce chmelová. Pokud máte rádi příběhy, tak patronem piva je Josef Jan Nepomuk, druhý vévoda roudnický a rytíř Řádu zlatého rouna.

Svijanský Kvasničák – nefiltrované světlé třináctistupňové pivo z dnes již oblíbeného Pivovaru Svijany. Pivo je čtyřikrát chmeleno a není pasterováno. Barva je světlá, lehce zakalená. Vůně jemně ovocná

Výše zmíněná piva byla na pivním lístku restaurace v týdnu od 14. do 20. března. Je ale možné, že v době vaší návštěvy bude sortiment točených pivních lahůdek o několik pivních kousků pozměněn. Ochutnávka pak už bude záležet jen na vás.

Jediná vada na kráse? Obsluha

Bohužel je dobré vás na to připravit. Obsluha U Prince Miroslava je příjemná a číšník je dokonalý sympaťák, ale… je jaksi sám na celou restauraci. Dost dobře není v jeho silách ty dva sály oběhat, takže chápu, že nás při naší první návštěvě přehlédl a my jsme si asertivně vyrazili pro objednávku na bar. Pak už to číšník nějak zvládal a ještě mu přišel na pomoc (asi kamarád) brigádník, který ale bohužel nedovedl (ani nemohl) poradit s výběrem piv.

FOTO: Pípa U Prince Miroslava
Obří pípa nabízí 19 druhů nejrůznějších točených piv, Zdroj: uprincemiroslava.eu

Horší to bylo o dva dny později, kdy jsme království prince Miroslava chtěli ukázat známému. Restaurace byla obsazená do posledního místečka a po place opět pobíhal pouze náš sympaťák. Ač se snažil sebevíc, lidé zoufale dlouho čekali u prázdných stolů na objednávky, dopité sklenice piv se vršily na stolech a jejich výměna za plné byla v nedohlednu a vůbec nejhorší bylo, že skoro polovinu piv z pivního lístku už neměli.

Netroufám si soudit, kdo za to může, že obsluha nestíhá. Hospoda nabízí výborná piva, na jídlech si pochutnáte, jen ten management trošku skomírá. Ale přes tohle všechno je asi nejlepší říct: Zkuste to a uvidíte. Buď budete mít ten den štěstí, anebo vám přeji pevné nervy.

uprincemiroslava.eu

Adresa:
K Vodojemu 5, 150 00 Praha 5

Otevírací doba:
Po – Čt     11.00 – 23.00 hod
Pá             11.00 – 24.00 hod
So             12.00 – 24.00 hod
Ne            12.00 – 22.30 hod

Tip na pivo:
Zvíkovský Rarášek 11°

Hodnocení:
Jídlo/Pivo: 5***** Obsluha: 2** Atmosféra: 4****



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..