Léto je v plném proudu, horké dny vybízejí k venkovnímu posezení, pikniku a také k oblíbenému grilování. Vůně masa je opojná, zábava v plném proudu a vy jako hostitel sklízíte jednu poklonu za druhou. Co ale dělat v případě, že se na grilování dostaví i kamarád-vegetarián, který vaši marinádu na maso pochopitelně neocení? Neztrácejte hlavu a připravte pro něj skutečnou pochoutku – grilované sýry!

Grilovaný kozí sýr, Foto: lasidre.com
Grilovat se dá téměř vše, co je zrovna po ruce, ale voňavý grilovaný sýr je vskutku gurmánským zážitkem… A to nejen pro ty, kteří se masu vyhýbají.
Král grilů?
Králem mezi grilovanými sýry je samozřejmě hermelín. Existuje nespočet způsobů, jak sýr připravit, aby se stal pro všechny strávníky nezapomenutelným. Základem je však kvalitní hermelín. S levnými sýry typu camembert zázraky nedokážete.
Hermelín se dá dle libosti potírat směsí oleje a koření, plnit česnekem, cibulí nebo zeleninou, podávat s různými dresingy a bylinkovými másly – a připravit ho vám nezabere ani 5 minut času!
Pikantní plněný hermelín
ingredience pro přípravu jednoho hermelínu
1 hermelín vhodný na gril
1 – 2 stroužky česneku (podle chuti)
1 menší chilli paprička
olej
grilovací koření
Česnek prolisujeme. Sýr podélně rozkrojíme. Obě poloviny potřeme česnekem s trochou oleje, vložíme chilli papričku a přiklopíme. Položíme na připravený čtverec alobalu a před zabalením jemně posypeme grilovacím kořením.
Sýr zabalíme a grilujeme na grilovacím tácku nebo přímo na mřížkách grilu asi 8 minut, dokud nebude hezky tekutý (kontrolujeme rozbalením a píchnutím vidličkou). Podáváme s brusinkovým nebo švestkovým dresingem a opečeným chlebem.

Grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou, Foto: rodina.dama.cz
Grilovat se dají samozřejmě i ostatní sýry, např. kozí, balkánský, tofu nebo dokonce olomoucké tvarůžky. Eidam, gouda a ostatní tvrdší sýry se ke grilování příliš nehodí, nejsou tolik aromatické a nadměrně se roztékají.
Pivo, víno, nebo oboje?
Ke všem grilovaným sýrovým dobrotám se výborně hodí pivo, ale také bílá suchá vína.
Grilovaný kozí sýr na medu s mandlemi
ingredience pro 2 porce
200 g kozího sýra
hrst oloupaných mandlí
2 lžíce medu
Připravíme si dva čtverce alobalu, do kterých budeme sýr balit. Mandle nasekáme a v misce smícháme s medem. Sýr nakrájíme buď na plátky nebo na kostičky, položíme na alobal a polijeme směsí medu a mandlí. Ihned zabalíme, aby med nevytekl a položíme na gril. Grilujeme 4 – 5minut a kontrolujeme, protože kozí sýr se rychle rozpouští.
Takto připravený kozí sýr je opravdovou gurmánskou lahůdkou. Podáváme s čerstvými rajčaty, opečenou bagetou a oblíbeným vínem.