×
TOPZINE.cz

Kultura pití čaje

cajova_konvice_01_Vojta_HeroutČaj pije každý – je nejstarším a nejoblíbenějším teplým nápojem na světě. Jeho původ se datuje už do roku 2737 před naším letopočtem v Číně. Jak se ale čaj správně pije, ví v naší zemi jen málokdo. Čaj totiž není jen hromádka listí v pytlíčku se šňůrkou.

Pití čaje, Foto: Vojta Herout
Pití čaje, Foto: Vojta Herout

V hlavní roli tein

První zásadou by mělo být rozlišování čaje dle obsahu kofeinu (ano, i čaj obsahuje kofein, zde se mu také říká tein) – ty silnější by se měly pít dopoledne. Další je dělení dle zpracování, a to na:

bílé – neprocházejí oxidací, sbírají se nezralé
zelené – neprocházejí oxidací, pouze sušením nebo napařováním
polozelené – procházejí krátkou oxidací
černé – oxidace probíhá celá

Samozřejmě existují i další čaje (žluté, pu-erh…), které jsou zpracovávány vlastní specifickou metodou.

Louhování je věda

Tradiční příprava čaje je jednoduchá – čajové lísky se buď přímo v konvici, nebo v sítku spaří horkou vodou a po nějaké době jsou opět z tekutiny vyjmuty.

Teplota vody a doba louhování jsou dva faktory, které závisejí na typu čaje. Černý čaj se například zalévá vodou blízkou bodu varu (90 °C – 99 °C), louhování by nikdy nemělo být kratší než 30 vteřin a nikdy ne delší než 5 minut. Zelený čaj vyžaduje teploty nižší (zde je velmi důležitý druh, teploty se většinou pohybují kolem 80 °C, u některých ale pouhých 50 °C), s dobou louhování od 30 do 150 vteřin.

Pití čaje, Foto: Vojta Herout
Pití čaje, Foto: Vojta Herout

Je libo dochutit?

Poslední důležitou věcí je, s čím čaj podávat. Ve většině čajoven vám přinesou konvičku s čajovými lístky, termosku s vodou a samozřejmě šálky (pokud se jedná o kvalitní zelený čaj, který snese vícekrát zalít). Žádný cukr, žádné mléko, žádný citron, žádný med. Když si jednu z těchto pochutin objednáte, uštědří vám obsluha pravděpodobně uštěpačný pohled.

To jen dokazuje, že toho možná o čaji ví hodně, ale možná jsou také pouze kritičtí – mléko se nepoužívá k dochucení čaje pouze v Anglii, ale i v Indii a okolních státech. Cukr je nedílnou součástí čaje černého, dle některých zdrojů i čaje zeleného.

Hlavní zásadou ochucování čaje je však pouze a jenom vaše chuť.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..