×
TOPZINE.cz

Domácí pekárna: Brioška, která nevydrží!

Vždy když u receptu najdu připsáno: „Vydrží dlouho,“ je mi jasné, že to má svůj důvod. Netvrďte mi, že vám jedna dávka famózních sušenek zbyde ještě za týden. Takhle to nefunguje. Odolají jen rychle uzmuté a zmražené věci, nebo ty, které už vážně nikdo nechce jíst. To ale není případ cihlové vánočky, na kterou se spolu vrhneme dnes.

Brioška, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Brioška, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz

Budete potřebovat:

200ml vlažného mléka
100g másla, nebo hery
2 žloutky
90g krystalového cukru
½ lžičky soli (lžička = čajová lžička)
470g mouky (půl na půl polohrubá s hladkou)
1 sáček sušených kvasnic (nebo půl kostičky čerstvých)

Hrozinky, mandle, ořechy, sušené ovoce…

Jak na to?

Jak už jsem v minulém článku o domácí pekárně psala, začínáme tzv. mokrými surovinami. Přímo do pečící formy tedy vlijeme lehce ohřáté mléko, přidáme máslo (tuk přímo z lednice je vhodé dát mírně povolit do mikrovlnky), do toho vyklepneme dva žloutky, přisypeme cukr krystal a půl čajové lžičky soli.

V nadšeneckých kruzích se má za to, že je těsto chutnější pokud tradiční hladkou mouku z poloviny nahradíme polohrubou. Není důvod tuto variantu nevyzkoušet, ovšem nic se nestane pokud použijete jen hladkou.

Nádobí ušetříme vážením přímo ve formě, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Nádobí ušetříme vážením přímo ve formě, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz

Na konec se nesmí zapomenout na kvasnice. Sušené nasypeme na mouku, čerstvé na ni rozdrolíme. Pak už jen přisypeme nakrájené mandle, oříšky, či sušené ovoce a zapasujeme formu do pekárny.

Pozor, nastavit, start!

Volba programu záleží na typu přístroje  – klasický univerzální zhruba dvouapůlhodinový program na pečení chleba ještě nezklamal, můžete si ale vyzkoušet i jiný výrobcem pro tyto druhy bochníků doporučovaný. Tmavost kůrky stačí nejnižší, tedy světlá.

Těsto nesmí ani téct, ani být příliš suché, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Těsto nesmí ani téct, ani být příliš suché, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz

Asi po pěti minutách hnětení těsto ještě zkontrolujte, zda se řádně zpracovává. Pokud se vám zdá příliš řídké, lehce přisypte mouky. V opačném případě přidávejte po malé lžičce mléka. Nezapomeňte třeba stěrkou, nebo vařečkou shrnout zbytky mouky po stranách do středu dění.

Konec dobrý, všechno dobré

Když pekárna odpíská finiš, použijte k manipulaci s nádobou i vánočkou samotnou ochranné rukavice, či alespoň utěrku! Cihličku vyklepněte a nechte ji chládnout nejlépe na mřížce. Gratuluji, zvládli jste to skvěle!

Čerstvá vánočka nádherně voní, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Čerstvá vánočka nádherně voní, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz

V čem je tedy pověstný (nehnětací) háček? Je to vlastně hák… pořádně velký hák… tahle lahůdka se nedožije rána. Popravdě málokdy stihne vůbec vychladnout. Je totiž neuvěřitelně jedlá a to právě začerstva! S čajem, mlékem, či kakaem a tenkým plátkem rozpouštějícího se másla se stává neodolatelnou i v pozdních nočních hodinách…

Zdroj: Mimibazar.sk

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..