Chutné obrazy. Jak malovat čokoládou?

Čokoláda podle šablon, Zdroj: www.1.bonami.cz

Potřebujete vykouzlit originální překvapení k narozeninám někoho blízkého a máte kreativního ducha? Potom je tento článek určen přesně pro vás, protože zjistíte, jak vytvořit jednoduchou čokoládovou dekoraci, která potěší oko i chuťové buňky. Jdeme na to!

Čokoláda, ilustrační foto, Zdroj: www.avlka.cz
Čokoláda, ilustrační foto, Zdroj: www.avlka.cz

Výhodou čokoládových obrazů je malé množství surovin, které musíte nakoupit. Na výrobu čokoládového obrazu potřebujeme hlavně kvalitní čokoládu, a sice dva druhy, které se barevně doplňují nebo naopak spolu ladí kontrastně. Dále je dobré využit pečící papír, cukrářský sáček a obyčejný štětec na malování, který bude sloužit pouze potravinářským účelům.

Následující postup je velmi rychlý a nenáročný, stačí čokoládu, kterou chcete použít na obrys obrázku, rozpustit ve vodní lázni do tekutého stavu. Připravíme si papír s šablonou požadovaného obrázku, který umístíme pod lehce průsvitný pečící papír. Pro začátečníky doporučujeme zvolit méně detailní předlohy, abyste si vyzkoušeli práci s čokoládou.

Čokoláda podle šablon, Zdroj: www.1.bonami.cz
Čokoláda podle šablon, Zdroj: www.1.bonami.cz

Čokoládou nejprve obtáhneme kontury předlohy a zdůrazníme stěžejní rysy obrázku. Doporučujeme začít vždy nejprve s tmavou čokoládou, ale je možné, že vám bude vyhovovat postup přesně opačný.

Pečící papír s namalovanými konturami umístíme asi na 10-15 minut do ledničky, mezitím si rozehřejeme čokoládu, kterou použijeme k vyplnění ploch. Po vyndání rozdělaného díla z lednice opatrně vyplníme plochy obrázku zbytkem rozehřáté čokolády.

Čokoláda, ilustrační foto, Zdroj: www.data.labuznik.cz/labuznik/images/640x480/14266.jpg
Čokoláda, ilustrační foto, Zdroj: www.data.labuznik.cz/labuznik/images/640×480/14266.jpg

Pokud chcete své dílo ještě zpevnit, je možné potřít celý obrázek ještě vrstvou světlé čokolády. V takovém případě ale musíte pracovat opatrně a mít jistotu, že původní kontury jsou dobře ztuhlé, aby se obrázek nerozmazal.

Hotové dílko uchováváme v ledničce, před použitím obrázek krátce umístíme do mrazáku, aby jej bylo možné posléze oddělit od pečícího papíru. Nyní je vaše čokoládová dekorace hotova, užijte si radost obdarovaného!

Vzhůru do toho, postup je vážně jednoduchý…

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Martina Knapová
Autorka studuje dějiny umění na Karlově univerzitě. Ve volném čase se věnuje psaní recenzí k výstavám, fotografování a cestování. Ráda by se v budoucnosti uplatnila na poli kurátorství a výtvarné kritiky.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*