Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Zvěřina v kuchyni: Jelení roláda s brusinkovou omáčkou a tyrolským knedlíkem

Redakce

Redakce

30. 1. 2011

Srnčí, dančí, kančí, jelení, hřbet, kýta, plec, jak je libo. Zvěřina je v tomto období na pultech skoro všech dobrých řeznictví. Stačí se jen rozhodnout, jakou delikatesu si připravíte, podle toho si vybrat hodící se kus masa a máte to. Dančí ragú, jelení roládu nebo srnčí steak? Záleží jen na vás. A jestli přece jen nevíte, otevřete si kuchařku a vaše chuťové buňky vám jistě napoví. S přípravou ale neotálejte, zvěřinové sezoně co nevidět odzvoní!

FOTO: Jelení kýta

Jelení kýta, Zdroj: www.akcniceny.cz

Jelení roláda s brusinkovou omáčkou a tyrolským knedlíkem

Ingredience
1 kg jelení kýty
1 kg čerstvého špenátu nebo 0,5 kg mraženého
150 g slaniny, na tenké plátky nakrájené
Česnek
Sůl
Pepř
Sádlo
Máslo

Tyrolské knedlíky
8 housek nebo balení toustového chleba
2 vejce
100 g pancetty
100 g parmazánu

Brusinková omáčka
50 g másla
50 g hladké mouky
250 ml červeného vína
1 sklenice divokých brusinek
2 lžičky citrónové šťávy
1-2 lžičky třtinového cukru
bílý pepř, sůl
zeleninový vývar

V první řadě si připravíme náplň rolády. V případě, že máme čerstvý špenát, který je v tuhle roční dobu sice k dostání, ale dosti drahý, tak ho podusíme na másle, osolíme, opepříme a ochutíme prolisovaným  česnekem. Mražený špenát po rozmrazení na másle rozehřejeme a ochutíme stejně, jako by tomu bylo u čerstvého.

Maso naklepávejte opatrně. Osvědčila se mi plochá palička na maso z řady President firmy Tescoma.

Jelení kýtu dobře omyjeme, rozřízneme na tenký plát a opatrně naklepeme. Připraveny plát masa osolíme, opepříme a vyskládáme na něj tenké plátky slaniny. Na takto připravené maso dáme špenátovou směs, vše zabalíme a převážeme potravinářskou nití. Roládu vložíme do pekáčku na rozehřáté sádlo a necháme zatáhnout ze všech stran. Podlijeme horkou vodou nebo vývarem a v troubě rozehřáté na 180 stupňů pečeme doměkka cca 1 hodinu.

Během pečení jelení rolády si připravíme brusinkovou omáčku a těsně před podáváním stihneme i tyrolské knedlíky.

Brusinky

Brusinky, Zdroj:www.vegetarian-nutrition.info

Z másla a mouky uděláme jíšku. Zalijeme vývarem, krátce povaříme, přidáme víno a směs zredukujeme. Přidáme brusinky, podle potřeby dochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou.

Příprava tyrolských knedlíků je velice jednoduchá. Najemno nakrájenou pancettu dozlatova osmažíme na pánvi. V míse si mezitím smícháme pečivo, vejce a sýr. Osmaženou slaninu přidáme do směsi a vypracujeme těsto. Z vzniklého těsta následně mokrýma rukama vytvoříme knedlíčky a uvaříme je ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty.

Servírujeme na teplých talířích!

Souzvuk chutí jelení rolády s jemně česnekovou příchutí špenátu, trpkou a zároveň pikantní chutí brusinkové omáčky, doladěnou nadýchanými knedlíčky je prostě vynikající. Skvělým doplňkem tohoto pokrmu může být snad už sklenička barikového červeného vína.

Dobrou chuť.

Řeznictví Hudera&syn – Praha 6, Břevnov. U zastávky tramvaje Drinopol.

Tip na skvělé řeznictví, kde nemají jen prvotřídní sortiment, ale také skvělou obsluhu a erudovaného pana řezníka. Řeznictví jak má být. Važme si toho, je jich totiž nedostatek.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Zvěřina v kuchyni: Jelení roláda s brusinkovou omáčkou a tyrolským knedlíkem