Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Zdeněk Pohlreich: Noční můra českých restaurací

Samcová Jana

Samcová Jana

10. 1. 2010

Zdenek PohlreichUž téměř rok máme možnost očima šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha v pořadu Ano, šéfe! nahlížet pod pokličku českých restaurací. Není to klasický pořad o vaření, jakých bylo a bude vždy dostatek. Těm z vás, kteří nevědí, o kom je řeč, jsou určeny následující řádky.

Zdeněk Pohlreich, Zdroj: iprima.cz

Zdeněk Pohlreich, Zdroj: iprima.cz

Pořadů o vaření je jako máku. Pamatujete na Dobroty, Kluci v akci, Babicovy dobroty, Mňam aneb Prima vařečka, Kuchařská pohotovost, Vaříme s Billem, Tescoma s chutí, a jiné? TV Prima se odvážila opustit tradiční formát výuky kulinářského umění a vsadila na neotřelou reality show přímo od ploten českých hospod. V čele se šéfkuchařem pražského podniku Café Imperial, ostříleným a prostořekým Zdeňkem Pohlreichem. Holohlavý padesátník vyznává poctivou kuchařinu a nedá dopustit na co nejkvalitnější a nejčerstvější suroviny. A stejného standardu se dožaduje v restauracích, jež poctil svou vyžádanou návštěvou. Obvykle o gastronomickou pomoc od vyhlášeného mistra vařečky prosí podniky, které neoplývají dvakrát plnými stoly a kniha stížností a přání se plní vzkazy, které naplňují podstatu spíše první poloviny názvu.

Drobnohled šéfkuchaře, který sbíral kulinářské zkušenosti v Holandsku i Austrálii, odhaluje prohřešky restaurací a že jich leckdy není málo. Častokrát se nestíháme divit, jaké tristní zvyklosti panují za kuchyňskými dveřmi. Zdeňka Pohlreicha jen tak něco nezaskočí a každý nedostatek dává majitelům hospod do posledního drobečku sežrat. Typické jsou pro něj hlášky, které pomalu ale jistě lidovějí. Jeho výroky „To není kafe, to je Maryša“ nebo „Tenhle tuňák vypadá, jako kdyby nešel ze solárka, ale z krematoria…“ nás smíchy sráží na kolena, zatímco restauracím vráží kudlu do zad. Ovšem v dobrém.

Pohlreichův nevybíravý svérázný slovník, díky němuž lidé každé úterý usedají k obrazovkám, a potažmo Pohlreich samotný je milovaný i nenáviděný zároveň. V gastronomických kruzích platí za postrach českých restaurací a spasitele v jednom. Z jeho cooking show pocházející z Velké Británie, čiší nevyčerpatelná energie a kuchařský elán. Kombinace drsné mluvy a neřízené střely v podobě nepředvídatelného šéfkuchaře bezpečně zakotvila ve skladbě primáckého televizního programu. Neboť jak by řekl Zdeněk Pohlreich: „Blbě se mi to říká, ale chutná mi to!

TV Prima

Pořad Ano, šéfe“

http://www.iprima.cz/anosefe

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Zdeněk Pohlreich: Noční můra českých restaurací