×
TOPZINE.cz

Vědci zkoušejí umělé maso. Těšíte se na párky z laboratoře?

FOTO: Syrové maso detailHolandští vědci se vydali na cestu za nehynoucí slávou. Slibují, že do půl roku vytvoří první masný výrobek z tkáně vypěstované ve zkumavce.

FOTO: Syrové maso detail 2
Pravé či umělé? V budoucnu možná budeme mít možnost volby, Zdroj: sxc.hu

Maso, které by se na váš talíř dostalo bez bolesti a umírání zvířat. Vegetarián zajásá, masožravec možná obrátí oči v sloup. Samotná myšlenka by ale mohla ukončit slovní přestřelky zuřící mezi organizací PETA a, dejme tomu, všemi ostatními. Maso by se pěstovalo jako rostliny.

Umělá svalovina je na světě

Mark Post, vědec z Maastrichtské univerzity v Nizozemsku, se domnívá, že je na dobré cestě, aby se stal prvním vědcem, kterému se v laboratoři podaří vytvořit napodobeninu zvířecího masa. Za šest měsíců bychom tak mohli ochutnat párek „z laboratoře“. Post experimentoval s prasečími buňkami a našel způsob, jak je vyživovat a pěstovat v laboratorním prostředí.

Zatím se Postovi a jeho týmu podařilo vytvořit tenké proužky svaloviny, která je asi 2,5 cm dlouhá a 0,7 cm široká. Vědci buňkám dopřávají pohyb stahováním a natahováním podkladu, aby tak získaly strukturu skutečného svalu.

FOTO: Syrové maso detail
Tuhle barvu zatím umělé maso nemá, Zdroj: sxc.hu

Problémem je v tuto chvíli i nesprávná barva umělých svalů, která hned prozradí, že maso je falešné. Umělé svaly jsou totiž nezdravě bílé. „Svaly jsou bílé, protože v nich není žádná krev a mají jen velmi málo myoglobinu, který dodává syrovému masu červenou barvu,“ uvedl Post. „Hledáme způsoby, jak obsah myoglobinu zvýšit,“ dodal pro časopis New Scientist.

Co přinese budoucnost?

A co když se Postovi podaří prasečí svaly přesně zkopírovat? Co bude následovat? Na buněčné úrovni je to úžasné, ale jakou může mít umělé maso chuť? Vědci zatím zůstavají v odpovědích na tuto otázku zdrženliví. Především  kvůli hygienickým předpisům.

Na chuti masa se totiž do určité míry podílí například i strava zvířete během života. Něco takového se bude vědcům opravdu těžko napodobovat.

Finanční prostředky na výzkum jsou omezené, a Post tak nemá přístup ke všem buňkám, které potřebuje. Navíc existuje bezpočet nezbytných hygienických testů a také široké řady odpůrců výzkumu, kteří si myslí, že celý proces je „prostě příšerný“.

Pokud bude mít dostatek finančních prostředků, uvádí Post, že „můžeme mít hamburger za rok.“ Více pravděpodobné ale je, že cesta umělého masa na náš talíř bude ještě dlouhá. Nechme se překvapit.

Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..