Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Vaječné bílky prodlouží bdělost mnohem lépe než sladká svačina

Famous

Famous

18. 11. 2011

FOTO: Toast s vajíčkemKdo chce zůstat v práci dlouho bdělý a mít mozek funkční na sto procent, měl by se u snídaně, svačiny či večeře vyhnout toastu s džemem a raději zvolit toast s vaječným bílkem.

FOTO: Toast s vajíčkem

Zdroj: sxc.hu

Nikoli cukr, ale bílkoviny aktivují buňky zodpovědné za bdělost a pomáhají navíc pálit kalorie.

Buňky produkující orexiny řídí cyklus spánku a bdění. A právě snížená aktivita v těchto buňkách vede k narkolepsii a souvisí také s přibýváním na váze. Na tyto buňky mají největší vliv aminokyseliny – stavební prvky bílkovin. Naopak sacharidy (cukry) aktivitu těchto buněk blokují. To je důvodem, proč jsou lidé po sladkém jídle ospalí.

Čtěte také: Chceš-li sílu, hledej v sýru. Hlavně po ránu

„Při potírání obezity a nespavosti v dnešní společnosti musíme pečlivě sledovat vliv stravy na spánek a apetit… pokud máme na výběr mezi toastem s džemem a toastem s vaječnými bílky, měli bychom zvolit druhý pokrm, oba mají zhruba stejný obsah kalorií, ten druhý ale pomůže tělu spálit více energie,“ tvrdí doktor Denis Burdakov z University of Cambridge.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Vaječné bílky prodlouží bdělost mnohem lépe než sladká svačina