Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Umění jménem Sushi

Lenka Rejfířová

Lenka Rejfířová

31. 8. 2010

Sushi je tradiční japonský pokrm s tisíciletou historií. Ale proč se národním pokrmem těchto ostrovanů stala právě syrová ryba? Důvod je prostý.

FOTO: Základní druh sushi - Maki

Foto: Barbora Šetenová, Topzine.cz

Sushi se v japonských kuchyních objevuje v 7. století, kdy byla v Asii vlivem buddhistického náboženství zakázána konzumace veškerého masa, s výjimkou ryb. Ryby se tedy staly velmi dostupným zbožím a jejich obliba stoupala. V té době však ještě nešlo o sushi, jaké známe my. Ostatně, samotné slovo sushi znamená doslova „kyselá rýže“.

Pět let v hlíně

Za vznikem pokrmu zvaného později sushi stojí stará metoda kvašení, kterou využívali lidé v jižní Asii. V zemi se vyhloubila jamka, dovnitř se nasypala vařená rýže ochucená octem (působil jako konzervant) a čerstvá nasolená ryba, která se opět zasypala trochou rýže. Takto zakonzervovaný dar moře se ze země vytahoval až za 3 – 5 let a pozor – rýže se Japonci ani nedotkli.

FOTO: Ilustrační foto

Foto: Barbora Šetenová, Topzine.cz

Dnes je sushi typickým japonským pokrmem, za kterým jezdí movití strávníci i přes celý kontinent. Největší boom zažily závitky z rýže, ryb a mořských řas v minulém století a trvá vlastně dodnes.

Sushi je totiž nejenom pokrm, ale také umělecké dílo a estetický zážitek. Jedno sushi menu, které může být různě velké a obsahuje většinou různé druhy sushi, vás vyjde na zhruba 500 – 7 000 Kč. Každá sushi restaurace je proto velmi výnosným podnikáním.

Sushi univerzita

Připravit správně všechny druhy sushi, to vyžaduje velkou dávku pečlivosti a také trpělivosti. Pokud si objednáte sushi v jedné z mnoha vyhlášených japonských restaurací, za jeho přípravou nebude stát nikdo jiný, než absolvent tokijské Sushi univerzity. Špičkové úrovně však prý dosáhnete obvykle až po deseti letech výuky a praxe.

FOTO: Ilustrační foto

Foto: Barbora Šetenová, Topzine.cz

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Umění jménem Sushi