Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Tipy na holandské chuťovky: Ochutnejte poffertjes, broodje haring nebo patatjes

Redakce

Redakce

10. 5. 2011

Blíží se doba prázdnin a cestování. Do Holandska (či přesněji do Nizozemského království) se jezdí především za tulipány, větrnými mlýny, architekturou anebo za coffeeshopy. Málokdo ale ví, na čem si místní rádi pochutnají. Představíme vám několik snadno dostupných lahůdek, které jsou v Nizozemí populární a můžete si je dopřát na ulici, koupit v obchodě anebo objednat v hospodě.

Nizozemci jsou, co se jídla týče, poměrně nenároční a během pracovního týdne jim k obědu stačí obložená bageta (broodje), sendvič nebo salát. Hlavním chodem bývá zpravidla až večeře. Poměrně často také jedí na ulici.

Co můžete ochutnat při procházce městem

Následující lahůdky můžete koupit na ulicích či náměstích v pojízdných i pevných stáncích nebo, jako v případě kroketten, i v pouličních automatech.

Broodje haring – asi nejtypičtější nizozemská lahůdka. Je to vlastně syrová ryba (sleď) podávaná v housce s jemně nakrájenou cibulkou a kyselými okurčičkami. Ryba má nejčastěji podobu filet, někdy je ale v celku. V tom případě je vykuchaná (neobsahuje tedy žádnou krev) a má odstraněnou hlavu. Chuť rybího masa je velmi jemná, delikátní a ryba je jen zlehka nasolená.

Patatjes či frietjes – hranolky jsou nejčastěji podávané s majonézou, ale můžete vyzkoušet i typické místní variace jako jsou Patat speciaal – hranolky s majonézou, kari kečupem a cibulkou nebo Patat oorlog – s burákovým máslem, majonézou a kari omáčkou (v některých regionech vám tam ještě přidají i cibulku).

FOTO: Automaty na jídlo

Pouliční automaty na kroketten

Kroketten – jsou smažené rolky nejrůznější délky a tloušťky podávané v housce. Nejčastěji jsou masové, jako například kipkroket (kuřecí), satékroket (směs masa a burákového másla), kalfvleeskroket (telecí) nebo rundvleeskroket (hovězí). Ale mohou být i zeleninové (groentekroket) nebo sýrové (kaaskroket). Speciální kroketou je frikandel, což je směs různých druhů mas a koření. Tvarem i barvou nejvíce připomíná párek.

Poffertjes – jsou to, po čem Nizozemci na ulicích šílí a na co jsou ochotni stát dlouhé fronty. Poffertjes jsou sladké minipalačinky nejčastěji podávané s práškovým cukrem a trochou másla. Někdy jsou ještě přelité sladkým sirupem. Příjemná vůně linoucí se ulicí vás určitě správně nasměruje k tomu nejbližšímu stánku.

FOTO: Poffertjes - sladké minipalačinky

Poffertjes – sladké minipalačinky

Do obchodu pro něco sladkého

Když při procházkách úzkými holandskými uličkami narazíte na obchod s potravinami, určitě zajděte dovnitř a poohlédněte se po tradičních nizozemských sladkých dobrotách jako jsou:

Stroopwafels

Nizozemské vafle – stroopwafels

Stroopwaffels – asi nejtypičtější nizozemské koláčky, které se skládají ze dvou placatých kulatých oplatek z vaflového těsta spojených sladkým sirupem. Oplatky mají mřížkový vzorek a prodávají se o nejrůznějším průměru – od 5 do 25 centimetrů. Nejčastěji ale narazíte na ty s průměrem 10 cm.

Gevulde koek – je typ koláčů oblíbených po celém Nizozemsku. Podávají se obvykle ke kávě, čaji nebo teplému kakau. Gevulde koek (doslova plněný koláč) se vyrábí z máslového těsta a má sladkou, obvykle mandlovou, náplň. Koláč má kulatý tvar a bývá ozdoben několika mandličkami. Nejčastěji má průměr kolem 10 centimetrů, ale může být i menší nebo podlouhlý (kano).

FOTO: Gevulde koeken - koláčky

Gevulde koeken – koláčky plněné mandlovou náplní

Vla – se bude výborně hodit k výše zmíněným koláčkům. Je to mléčný výrobek, který má chuť pudinku, ale tekutější  konzistencí spíše připomíná jogurt. Vyrábí se v nejrůznějších příchutích, jako jsou vanilková, čokoládová, karamelová, banánová a spousta dalších. Vla můžete koupit v litrových nebo půllitrových krabicích.

Až budete mít unavené nohy

Ať už budete unavení z procházek nebo třeba jen začne pršet, zkuste zavítat do nějaké menší kavárny (café) nebo hospůdky (kroeg). Obvykle tam budou mít některé z následujících dobrot.

Appelgebak – tradiční jablkový koláč s rozinkami a skořicí se podává se šlehačkou (met slagroom) anebo bez ní (zonder). Ideální ke kávě nebo čokoládovému mléku (chocomelk).

FOTO: Bitterballen - pikantní masové kuličky

Bitterballen – pikantní masové kuličky

Bitterballen – patří mezi takzvané borrelhapjes, což jsou chuťovky podávané obvykle k pivu a dalším alkoholickým nápojům (borrel = štamprle). Bitterballen jsou smažené masové kuličky o průměru 3 až 5 centimetrů podávané s hořčicí. Prodávají se nejčastěji po šesti kusech.

Portie kaas – znamená doslova porce sýra a v hospodách ji najdete také mezi borrelhapjes. Nejčastěji vám sýr přinesou nakrájený na kostičky a může to být například Oude kaas (uleželý sýr) nebo Jonge kaas (mladý sýr).

Pivo – když už známe místní chuťovky k pivu, není od věci si pár druhů představit. Nizozemské pivo, to není jen Heineken, ale ochutnat můžete i vynikající pivo Grolsch, Bavaria nebo La Trappe (Trappistenbier).

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Tipy na holandské chuťovky: Ochutnejte poffertjes, broodje haring nebo patatjes