Co kromě snubních prstýnků nesmí chybět na žádné svatbě? Správně, svatební koláčky. Prakticky univerzální pochoutka, která se nejen při této události peče ve velkém a stejně jí nikdy není dost!
Podle jedné tradice se říká, že budoucí nevěsta by koláčky ani dort na chystanou svatbu péct neměla, neboť pokud by se toho dopustila, může ji postihnout nešťastné manželství a uplakané děti. Druhá zaručená informace zase hlásá, že právě podle těchto výtvorů se posuzuje její kuchařské umění.
My si můžeme oddychnout. Dnes, v roce 2010, si nevěsty takovými věcmi už hlavy lámat nemusí. Je totiž více než známé, že manželství může být otřesné i se vší splněnou tradiční parádou a naopak dva lidé spolu mohou být šťastni i bez svatby.
Ale zpět k funkci koláčků. Ta je nejspíš dost regionálně rozdílná. Někde se pečou asi tři týdny před svatbou a jsou distribuovány těm, jenž mají být pozváni ke svatebnímu stolu, jinde se naopak dělají teprve pár dní před onou důležitou událostí a jsou takovou levnou výplní výslužky.
Cože to je výslužka? Je to menší krabička plná vzorků cukroví, kterou bývá obdarováváno široké příbuzenstvo (i to, co není zváno na svatbu), půlka ulice a všichni přátelé a známí. Společně s touto Pandořinou skříňkou se také roznáší svatební oznámení – právě těm nepozvaným. Probíhá to někdy i den před svatbou, protože právě v ten čas je hotové cukroví k oslavě manželství.
Dnes některé páry tento zvyk dotáhly k úplné dokonalosti – zřejmě nechtějí zažít nepříjemné pohledy typu: „To jste nás jako na tu svatbu nepozvali?! Vy jste ale lakomí! A odbudete nás tady pár zákuskama… No tak hodně štěstí…“ Můžete se jimi nechat inspirovat a roznášku pořádat až PO svatbě. V takovém případě není o čem mluvit. „Děkujeme, sbohem.“ Příbuzní jsou v TAKOVÉM šoku, že vám toho ani moc neřeknou.
Že je svatba nákladná záležitost, o tom není potřeba diskutovat. Možná proto jsou koláčky tolik milované. Většina rodin si dělá vlastní, tedy zminimalizuje náklady na výrobu. Je jich hodně a jak už jsem říkala, vyplníte jimi jinak poměrně prázdnou krabičku. Koláčky jsou navíc maximálně flexibilní – používají se na ně čtyři základní náplně: tvarohová (s rozinky nebo bez), maková, trnková (povidla) a ořechová.
I samotné koláčky mají podle kraje jiný vzhled. Někde se dělají miniaturky jako pětikoruna a jsou tradičně placaté s náplní na povrchu, jinde se nádivka těstem obaluje, syrový koláček se máčí do vajíčka a posypává drobenkou, a ještě trošku geograficky vedle zase platí čím větší, tím lepší.
Nevím jak jinde, ale u nás na Moravě se svatební koláčky s oblibou pečou i na tradiční vesnické hody, různé oslavy a větší akce. Nikdo také nepochybuje o tom, že jsou perfektní ke snídani doplněné výborným mlékem. Pokud náhodou zbudou, což se prakticky nestává, můžou se uložit do mrazáku, kde přečkají dobu, dokud na ně nedostanete opět chuť.