Od doby, co mám kamarády, kteří větu, jestli jsme doma, dokončují tím, „tak nám pojď otevřít, jsme dole“, mám v mrazáku a v lednici železnou zásobu. Zásoby, ze kterých během pár minut vytvořím, jak tomu Řekové říkají, mezze. Můžou to být předkrmy nebo pochoutky k pivu, vínu či kořalce. Nadepsané a předem připravené sáčky v mrazáku mě kolikrát zachránily.
Masové kuličky s dipy
500 g mletého masa
100 g strouhaného tvrdého sýra (pro labužníky Parmazán)
Sůl
Pepř
Trocha perlivé vody
Když tyto masové kuličky ihned po přípravě peču nebo smažím, přidávám i vejce. Protože je ale někdy mám v mrazáku i několik týdnů, do směsi vejce nedávám a zvláčňuji směs perlivou vodou.
Z těsta si pak vytvořím masové kuličky o velikosti vlašského ořechu a rovnám je do plastové dózy. Vrstvy masových kuliček odděluji alobalem nebo potravinářskou fólií. Je to připravené během pár minut a v mrazáku vám to vydrží dlouhou dobu. Před přípravou je jen vysypete na plech vyložený pečicím papírem, pokapete pár kapkami oleje a během 25 minut máte skvělou pochoutku. Během pečení si většinou připravím i dipy, které se ke kuličkám hodí náramně. Na použití ingrediencí u dipů se meze nekladou. Základem je jogurt a ten pak můžete ochutit dle vaší chuti nebo chutí návštěvy.
Křenový dip
Bílý jogurt smícháme s naloženým křenem, dochutíme solí a pepřem.
Kari dip
Bílý jogurt smícháme se lžičkou majonézy a s kari.
Dip se sušenými rajčaty
Sušená rajčata nakrájíme najemno a smícháme s bílým jogurtem. Dochutíme pepřem a solí.
Masové kuličky servírujeme s více druhy dipů a chlebem nebo bagetou.
Půlky pečených brambor
Nejrychlejším pohoštěním, na kterém si pokaždé pochutnala jak návštěva, tak i já, jsou pečené brambory.
Jak upéct brambory v troubě? Tipy na křupavou přílohu k masu
Brambory podélně rozpůlíme. Malým nožem uděláme mřížku po celé půlce brambory. Takto omřížkované brambory vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Malý kousek másla položíme na každou bramboru, osolíme a ochutíme kořením dle naši chuti – sušeným česnekem, sladkou mletou paprikou, provensálským kořením, tymiánem…Nakonec jemně pokapeme olejem a dáme péct do trouby na 180 stupňů, zhruba na půl hodiny. Pečením se mřížka na bramboře rozpeče a rozevře, chutě másla, oleje a koření se spojí a brambora se tak skvěle ochutí.
Podáváme s dipy, stejně jako u masových kuliček.

Kuřecí křídla, Zdroj: http://almit.moniquenguyen.com
Kuřecí křídla na medu
Kilo kuřecích křídel nebo stehen mám v mrazáku pokaždé. Je to levné, v chladu to vydrží dlouho a je to skvělá záchrana, když nevím, co k večeři nebo se u dveří objeví nečekaná návštěva.
Ingredience:
1 kg kuřecích křídel
3 lžíce medu
3 lžíce sójové omáčky
1 citron nebo limetka
Sůl
Pepř
Olej
Křídla dáme rozmrazit do teplé vody. Mezitím si z medu, šťávy z citronu nebo limetky, sójové omáčky, soli a pepře připravíme rychlou marinádu. Rozmrzlá křídla pořádně obalíme v marinádě. Pečeme na 180 stupňů dozlatova, spíše dokřupava.
Doporučuji použít pečicí papír. Medová marináda má tendenci se připalovat k plechu a s pečicím papírem se ušetříte dlouhého drhnutí a mytí.
Dobré chutnání vám i návštěvě.