×
TOPZINE.cz

Rychlé pohoštění pro nečekané návštěvy

Od doby, co mám kamarády, kteří větu, jestli jsme doma, dokončují tím, „tak nám pojď otevřít, jsme dole“, mám v mrazáku a v lednici železnou zásobu. Zásoby, ze kterých během pár minut vytvořím, jak tomu Řekové říkají, mezze. Můžou to být předkrmy nebo pochoutky k pivu, vínu či kořalce. Nadepsané a předem připravené sáčky v mrazáku mě kolikrát zachránily.

Jogurtový dip
Jogurtový dip, Zdroj: pinchmysalt.files.wordpress.com

Masové kuličky s dipy
500 g mletého masa
100 g strouhaného tvrdého sýra (pro labužníky Parmazán)
Sůl
Pepř
Trocha perlivé vody

Když tyto masové kuličky ihned po přípravě peču nebo smažím, přidávám i vejce. Protože je ale někdy mám v mrazáku i několik týdnů, do směsi vejce nedávám a zvláčňuji směs perlivou vodou.

Z těsta si pak vytvořím masové kuličky o velikosti vlašského ořechu a rovnám je do plastové dózy. Vrstvy masových kuliček odděluji alobalem nebo potravinářskou fólií. Je to připravené během pár minut a v mrazáku vám to vydrží dlouhou dobu. Před přípravou je jen vysypete na plech vyložený pečicím papírem, pokapete pár kapkami oleje a během 25 minut máte skvělou pochoutku. Během pečení si většinou připravím i dipy, které se ke kuličkám hodí náramně. Na použití ingrediencí u dipů se meze nekladou. Základem je jogurt a ten pak můžete ochutit dle vaší chuti nebo chutí návštěvy.

Křenový dip
Bílý jogurt smícháme s naloženým křenem, dochutíme solí a pepřem.

Kari dip
Bílý jogurt smícháme se lžičkou majonézy a s kari.

Dip se sušenými rajčaty
Sušená rajčata nakrájíme najemno a smícháme s bílým jogurtem. Dochutíme pepřem a solí.

Masové kuličky servírujeme s více druhy dipů a chlebem nebo bagetou.

Brambory, skvělé mezze
Brambory, Zdroj: http://obst-gemuese.bitpalast.net

Půlky pečených brambor

Nejrychlejším pohoštěním, na kterém si pokaždé pochutnala jak návštěva, tak i já, jsou pečené brambory.

Brambory podélně rozpůlíme. Malým nožem uděláme mřížku po celé půlce brambory. Takto omřížkované brambory vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Malý kousek másla položíme na každou bramboru, osolíme a ochutíme kořením dle naši chuti – sušeným česnekem, sladkou mletou paprikou, provensálským kořením, tymiánem…Nakonec jemně pokapeme olejem a dáme péct do trouby na 180 stupňů, zhruba na půl hodiny. Pečením se mřížka na bramboře rozpeče a rozevře, chutě másla, oleje a koření se spojí a brambora se tak skvěle ochutí.

Podáváme s dipy, stejně jako u masových kuliček.

Kuřecí křídla na medu
Kuřecí křídla, Zdroj: http://almit.moniquenguyen.com

Kuřecí křídla na medu

Kilo kuřecích křídel nebo stehen mám v mrazáku pokaždé. Je to levné, v chladu to vydrží dlouho a je to skvělá záchrana, když nevím, co k večeři nebo se u dveří objeví nečekaná návštěva.

Ingredience:
1 kg kuřecích křídel
3 lžíce medu
3 lžíce sójové omáčky
1 citron nebo limetka
Sůl
Pepř
Olej

Křídla dáme rozmrazit do teplé vody. Mezitím si z medu, šťávy z citronu nebo limetky, sójové omáčky, soli a pepře připravíme rychlou marinádu. Rozmrzlá křídla pořádně obalíme v marinádě. Pečeme na 180 stupňů dozlatova, spíše dokřupava.

Doporučuji použít pečicí papír. Medová marináda má tendenci se připalovat k plechu a s pečicím papírem se ušetříte dlouhého drhnutí a mytí.

Dobré chutnání vám i návštěvě.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..