Seveřané jsou známí tím, že si na dobrém jídle dokážou opravdu pochutnat. Vyzkoušejte i vy snadný recept na masové kuličky, které se rozplývají na jazyku. Zamilujete si ho stejně jako Švédové!

Masové kuličky jsou ve Švédsku tím, čím je pro nás svíčková na smetaně. Foto:Kristýna Kolibová, TOPZINE.cz
Čím je u nás svíčková, tím jsou pro Švédy masové kuličky zvané köttbullary. Nedílnou součástí jsou u obou pokrmů brusinky a oba národy ho prostě zbožňují.
Kuličky se ve Švédsku podávají s bramborami a spoustou zeleniny.
Příprava na 2 porce (20 kuliček):
250 g mletého vepřového masa
1 velká cibule
sůl
mletý pepř
olej
Příprava: 10 minut
Smažení: 10 minut
Nejprve dáme do mixéru již umleté maso (nebo nejdřív umeleme čerstvé maso v celku) a přidáme cibuli, sůl dle chuti a pepř. Vše důkladně rozmixujeme. Na pánev nalijeme větší množství oleje a předehřejeme.
Z připravené směsi vytvarujeme pravidelné, menší kuličky a vkládáme je do rozpáleného oleje. Smažíme asi 10 minut dozlatova. Těsně před odebráním ze sporáku přidáme trochu vody, aby maso pustilo chutnou šťávu.
Podáváme ihned s bramborami a zeleninovou oblohou. Masové kuličky polijeme štávou. Pro lepší chuť můžeme servírovat s brusinkami. Nechte si chutnat!