Menu
TOPZINE.cz

Recept na švédské masové kuličky. Připravte si vynikající köttbullary

Seveřané jsou známí tím, že si na dobrém jídle dokážou opravdu pochutnat. Vyzkoušejte i vy snadný recept na masové kuličky, které se rozplývají na jazyku. Zamilujete si ho stejně jako Švédové!

Foto: masové kuličky

Masové kuličky jsou ve Švédsku tím, čím je pro nás svíčková na smetaně. Foto:Kristýna Kolibová, TOPZINE.cz

Čím je u nás svíčková, tím jsou pro Švédy masové kuličky zvané köttbullary. Nedílnou součástí jsou u obou pokrmů brusinky a oba národy ho prostě zbožňují.

Kuličky se ve Švédsku podávají s bramborami a spoustou zeleniny.

Příprava na 2 porce (20 kuliček):

250 g mletého vepřového masa
1 velká cibule
sůl
mletý pepř
olej

Příprava: 10 minut
Smažení: 10 minut

Nejprve dáme do mixéru již umleté maso (nebo nejdřív umeleme čerstvé maso v celku) a přidáme cibuli, sůl dle chuti a pepř. Vše důkladně rozmixujeme. Na pánev nalijeme větší množství oleje a předehřejeme.

Z připravené směsi vytvarujeme pravidelné, menší kuličky a vkládáme je do rozpáleného oleje. Smažíme asi 10 minut dozlatova. Těsně před odebráním ze sporáku přidáme trochu vody, aby maso pustilo chutnou šťávu.

Čtěte také:Recepty na 3 skvělé a rychlé omáčky na těstoviny

Podáváme ihned s bramborami a zeleninovou oblohou. Masové kuličky polijeme štávou. Pro lepší chuť můžeme servírovat s brusinkami. Nechte si chutnat!

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na švédské masové kuličky. Připravte si vynikající köttbullary