Pochutnávat si na vodce zalité rajčatovým džusem, dochucené tabaskem a křenovou omáčkou, to chce opravdu silný žaludek. Přitom právě Krvavá Mary dokáže vražednou kombinací ingrediencí vyprostit naše tělo z nelítostného sevření ranní kocoviny.

Domovem koktejlu Bloody Mary je Paříž, dostanete ho ale všude na světě, Zdroj: wikipedia.com
Řízný míchaný nápoj vznikl v roce 1921 v proslulém pařížském Harry´s New York Bar, ve kterém v té době trávili večery i Ernest Hemingway nebo Coco Chanel.
Celer byl prostě po ruce
Když si ve stejném baru o několik desítek let později jeden host objednal Bloody Mary, dostal nápoj bez obvyklého míchátka. Ve vzteku bez rozmýšlení popadl nejbližší předmět, kterým byl kousek celerové natě, a nápoj si s ním zamíchal. Od té doby je celer klasickou ozdobou krvavě rudého koktejlu.
Ingredience
šťáva z půlky citronu
½ lžičky křenové omáčky
2 kapky worcesterské omáčky
1 kapka tabasca
6 cl rajčatového džusu
6 cl vodky
sůl
chilli paprička nebo špetka kayenského pepře
Koktejl se připravuje v šejkru – několika ráznými zatřepáními se jednotlivé ingredience dokonale promísí. Co se týče zdobení koktejlu, fantazii se meze nekladou – ve Velké Británii se používá tygří kreveta, ve Skotsku volské oko a hořčice.
Na skle můžeme vytvořit krustu ze špetky soli a pepře a přidat cokoliv, co vám chutná a dá se nabodnout, nebo prostě položit na hladinu mixu, různé druhy uzeniny nevyjímaje.
Snídaně barmanů
Koktejl z netradičních ingrediencí vznikl jako nápoj na posílení. Prvotní verzí byl rajčatový džus s vodkou a postupně se začaly přidávat ostatní přísady.

Bloody Mary se dá ozdobit téměř vším – například krabím klepetem a nakládanými fazolovými lusky, Zdroj: wikipedia.com
Sloupek v dobových pařížských novinách upozorňuje na blahodárné účinky koktejlu – pomáhá prý při silných bolestech hlavy i při ranní žaludeční nevolnosti. Proto také dostal přízvisko Snídaně barmanů.
Mary krvácí po celém světě
Koktejl Bloody Mary je původem z Francie, během krátké doby se ale rozšířil do celého světa a téměř každá země vynalezla jinou obdobu koktejlu.
Ve španělsky mluvících zemích se pije Bloody María – s tequilou místo vodky, zatímco v Japonsku dostanete jemnou variaci Bloody Geisha (vodku nahrazuje saké).
Objednáte-li si Virgin Mary, Bloody Virgin nebo Bloody Shame, pochutnáte si na nealkoholické verzi koktejlu.