Menu
TOPZINE.cz

Recept na ukrajinský boršč. Zabodujte s polévkou místo hlavního chodu

Zima sice pomalu končí, hřejivá polévka ale stále přijde vhod. Boršč plný hovězího masa a zeleniny skvěle prohřeje promrzlé tělo po lyžovačce. Navíc je to jedna z vydatných polévek, které spolu s pečivem nahradí hlavní jídlo.

FOTO: Boršč

Boršč se dá udělat na mnoho způsobů. Žádný se ale neobejde bez hovězího masa a červené řepy. Foto: Marcela Novákova, TOPZINE.cz

Receptů na boršč je spousta. Někdo vaří červenou řepu zvlášť, jiný přidává rajčatový protlak nebo celá rajčata. Červenou řepu, zelí a maso mají ale všechny recepty společné.

Ingredience

1 až 2 červené řepy
1 menší celer
2 mrkve
3 brambory
150 g hlávkového nebo kysaného zelí
500 g hovězího masa s kostí nebo uzeného masa
40 dkg sádla
20 dkg hladké mouky
2 bobkové listy
2 stroužky česneku
sůl a pepř
zakysaná smetana k podávání

Do velkého hrnce vlijeme 2 litry vody a vložíme omyté maso, osolíme. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme maso doměkka, asi 2 hodiny. Poté vývar scedíme, obereme maso od kosti a nakrájíme na malé kousky.

Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky. Pokud použijeme kysané zelí, raději je propláchneme v cedníku pod tekoucí vodou, aby boršč nebyl příliš kyselý. Kořenovou zeleninu a brambory očistíme a nakrajíme na malé kostky. V pánvi rozehřejeme polovinu tuku a opékáme kořenovou zeleninu a brambory asi 5 minut.

Poté je přesypeme do hrnce s vývarem. V malém kastrůlku si připravíme jíšku ze zbývajícího tuku a mouky a přimícháme ji do polévky.

Čtěte také: Recept na hovězí vývar, který pomáhá proti kocovině

Nakonec přidáme brambory, nakrájené zelí a bobkový list. Polévku vaříme asi 20 minut, aby brambory změkly. Na závěr přidáme česnek a podle potřeby osolíme a opepříme. Podáváme s kopečkem zakysané smetany.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na ukrajinský boršč. Zabodujte s polévkou místo hlavního chodu