×
TOPZINE.cz

Recept na chodské koláče. Kupte rum a igelitové pytlíky

Zajímá vás, v čem spočívá kouzlo domácích pouťových koláčů? Po několika pokusech je můžete směle zvládnout i vy. Pak už si nikdy nebudete chtít kupovat pseudoposvícenský koláč s ředěnou marmeládou v supermarketu.

Foto: Chodské koláče
Chodské koláče mají pestré vzory z různých náplní, sekaných mandlí a rozinek, Foto: Šárka Gebhardtová, Topzine.cz

O nedělním posvícenském obědě se říká, že býval nejbohatším jídlem v celém roce. Připravovaly se různé druhy masa, ale hlavně koláče a další sladké pečivo.

Chodsko dbá na tradice i folklór

Praktikování tradice se s Moravou srovnávat nedá, nicméně každý rok v létě se tu konají chodské a jiné (například Annenské) slavnosti, které místní jednoduše označují slovem pouť a znamenají pro ně něco jako druhé Vánoce, jelikož každý musí mít dárek z pouti.

Právě na těchto poutích se můžete přiblížit duchu minulosti a tradice. Uvidíte zde klasické kováře, jak se lopotí s těžkým načiním, lidi v chodských krojích, můžete ochutnat tradiční nakládané okurky, ale především chodské posvícenské koláče.

Přečtete si také o posvícenských hodech

Existují dva základní druhy chodských koláčů. První z nich jsou takzvané horské, podle některých chudé koláče, zdobené tvarohem, mákem a povidly, jimiž jsou na koláčích vytvářeny různé ornamenty.

FOTO: Tradiční chodský koláč
Tradiční chodský koláč potěší jak oči, tak chuťové buňky

Druhé možnosti se říká dolská a spočívá v tom, že se celé koláče pomažou několikamilimetrovou vrstvou tvarohu, na ni se povidly kreslí povětšinou florální (květinové) motivy a mák se vůbec nepoužívá. Ty bývají označovány jako bohaté, jelikož tradice praví, že nížiny oplývaly větším bohatstvím než výše položené oblasti, což se projevilo právě na koláčích.

Obyvatelé nížin si mohli dovolit celé koláče pomazat tvarohem, kdežto „horalé“ museli tvarohem šetřit a nahradit jej levnějšími mazadly. Tento trend se uchoval do současnosti, ačkoliv nyní oba mikroregiony ekonomicky prospívají zhruba stejně. Jakou variantu koláčů si vyberete, záleží na vás.

Stěžejní ingrediencí je rum

Rum se nachází v těstě, v rozinkách na zdobení a chceme-li, můžeme jej použít i jako aperitiv či digestiv. Kromě rumu je dobré do těsta dát dva druhy mouky – polohrubou a hladkou v poměru 8:2. Správné těsto na koláče má být velmi mastné, takže nám může s máslem trochu „ujet ruka“ (na dvacet koláčů asi 4 másla).

Foto: Zdobení koláčů
Zdobení koláčů tvarohem

Potřebujeme také jedno celé vejce a několik žloutků, které dají těstu v syrovém stavu sytě žlutou barvu. Aby nám koláče krásně voněly, do těsta přidáme trochu citronové kůry nastrouhané na jemno. Až ji budete strouhat, dávejte pozor, abyste nestrouhali i bílou část slupky, těsto by zhořklo. Budete také potřebovat droždí, vanilkový cukr a (jak moje babička říká) na dvacet koláčů nepotřebujete víc než zarovnanou lžičku soli, mléka podle potřeby a muškátového oříšku dle chuti.

Těsto na jeden velký koláč by mělo vážit zhruba 20 dekagramů, takže na jeden klasický velký pekáč, jenž všichni vlastníme, se vejde většinou jen jeden. Není na škodu se vybavit značným množstvím pečícího papíru, rozhodneme-li se péct ve velkém.

Foto: Neozdobené těsto na koláče
Neozdobené těsto na koláče

Koláče si každý může ozdobit dle vlastní představivosti pomocí pytlíku, jemuž se ustřihne roh a naplní se směsí na zdobení – tvarohem, mákem nebo povidly. Umletý mák musíme povařit s mlékem a přidat do něj cukr (moučku) a skořici, povidla naředíme rumem a tvaroh smícháme s citronovou kůrou, šlehačkou, žloutkem a rumem.

Vizuální dokonalosti dosáhneme, když koláče posypeme praženými mandlemi a rozinkami naloženými v rumu nebo jejich pomocí vytvoříme na koláčích další obrazce.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..