Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Recenze: Malá kniha etikety – U stolu

Jste pozvaní na banket či raut? Chystáte se poobědvat v lepší restauraci s někým významným a neradi byste se před ním ztrapnili? Víte například, jak se konzumují mořské plody nebo jak se drží sklenička sektu? Umíte správně stolovat? Že ne? Možná byste si měli přečíst tuhle knížku.

Malá kniha etikety – U stolu

„Společenské chování nejlépe osvědčíme u stolu,“ říká v klasickém filmu Světáci emeritní profesor tance a společenské výchovy Oldřich Nový. Touto větou začíná malá a nesmírně praktická knížečka známého odborníka na stolování Ladislava Špačka.

Velice příjemným a nenuceným způsobem nás v jednotlivých kapitolkách provází zásadami správného chování u stolu a přibližuje tak nejen základy společenského chování a etikety, ale také nás obohacuje vtipnými komentáři, zajímavostmi a perličkami z oblasti světového stolování.

Kniha je doplněna barevnými fotografiemi, je velice přehledná a dobře se čte. Najdete v ní velmi cenné a potřebné informace a možná se tak jako já podivíte nad některými uvedenými fakty: „Fákt? To jsem teda vůbec nevěděla!“

Budete-li pozváni na nějakou společenskou akci a nebudete si vědět rady se stolováním, můžete si příslušnou kapitolku nastudovat v soukromí na toaletě. Knížečka se totiž vejde tak akorát do kabelky.

Věděli jste, že:

Objeví-li se u slavnostní tabule společensky významná osoba s manželkou, která pozvána nebyla, osoba méně společensky významná jí uvolní své místo a jde se naobědvat domů? U slavnostních tabulí je totiž vyloučeno zasahovat do připraveného aranžmá.

Pečivo se neukusuje, ale ulamuje na malé kousíčky a teprve poté vkládá, ať už lehce přimáznuté máslem či nikoliv, do úst? Neboť nic z toho, co se již dotklo úst, se nemůže vrátit zpátky na talíř!

Američané si nejprve všechno maso na talíři nakrájí na malé kousíčky, poté nůž odloží a jedí pouze vidličkou v pravé ruce s levou rukou položenou na levém stehně pod stolem. Tyto zvyky u nás rozhodně nepraktikujeme.

Nejstarším jídelním nástrojem byla lžíce, neboť nůž se primárně používal jako zbraň. Ve starověku i středověku se převážně jedlo rukama, maso se nakrájelo nožem a posléze vkládalo rukama do úst. Brambory krájíme boční hranou vidličky, nikoli nožem!

Sklenici s vínem držíme za stopku. Červené víno můžeme držet nejvýše, bílé uprostřed a sekt nejníže.

První restauraci zřídil v roce 1765 M. Boulanger v Paříži v ulici des Poulies.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Recenze: Malá kniha etikety – U stolu