×
TOPZINE.cz

Proč jíst ryby nejen o Vánocích

FOTO: Smažená ryba s rýžíNeměli bychom je jíst jen o Vánocích. Ryby by na našem jídelníčku měly mít pevné místo. Neexistuje totiž jiné maso tak bohaté na živiny, jako je právě to rybí.

FOTO: Smažená ryba s rýží
Zdroj: Topzine.cz

Rybí tuk alias zázračný elixír

Někteří z nás si možná pamatují, když jako malí dostávali rybí tuk na lžičce. Myslím, že nechutnal nikomu. Ale prospíval každému. Rybí tuk totiž obsahuje cenné omega-3 mastné kyseliny, které výrazně snižují riziko srdečních chorob a nemocí krevního oběhu, jsou nezbytné pro zdravý vývoj očí a mozku a zmírňují některé příznaky lupénky. Ryby jsou také bohaté na vitamin A, který nás ochrání před očními chorobami, a vitamin D, důležitý pro správný vývoj kostí.

Ryby nejvíce bohaté na rybí tuk jsou ty mořské, žijící ve studených vodách. Je to například losos, makrela, tuňák a sleď. Nutno také podotknout, že omega-3 mastné kyseliny přežijí konzervování, uzení i smažení. Takže ani takový tuňák v plechovce nikdy není na škodu.

Zdroj bílkovin a jódu

V žádném jiném mase bychom nenašli více živin, než kolik se jich skrývá v rybách. Jsou především bohatým zdrojem bílkovin a jódu. Nejvyšší obsah jódu mají opět mořské ryby. A k čemu je jód vlastně dobrý? Zařídí nám správnou funkci štítné žlázy, která řídí látkovou výměnu, srdeční tep a nervovou soustavu.

V raném období vývoje organismu ovlivňují vývoj mozku a jiných orgánů. Nedostatek jódu během nitroděložního vývoje plodu a během prvních měsíců života dítěte může způsobit poruchy sluchu a tělesného růstu.

Zvedněme si náladu

Ryby obsahují aminokyselinu tripofan, která skvěle působí na naši dobrou náladu. Náš mozek ji totiž dokáže přeměnit na serotonin, také známý jako hormon dobré nálady. A tak až zase nebudete zrovna veselí, alespoň víte, co máte uvařit k obědu.

Ryby je také dobré zařazovat do jídelníčku, pokud zrovna držíte redukční dietu. Jsou sice bohaté na tuk, ale hlavně na ten zdravý. Také jsou málo kalorické.

Vylovený kapr
Zdroj: wikipedia.cz

Jak správně vybrat kapra

Pokud kupujeme kapra živého, dívejme se, jestli není poraněný či zaplísněný. Ryba musí vykazovat správné reakce. To poznáme podle toho, jestli je čilá, snaží se uplavat a neobrací se na bok.

Jestliže kupujeme rybu již zabitou, vždy by měla být vykuchaná, od vnitřností se totiž nejrychleji kazí. Jiná situace je ovšem, pokud jsme rybu viděli před nákupem zabít. To si ji pak můžeme vykuchat sami doma a z vnitřností uvařit rybí polévku.

Pokud kupujeme rybu čerstvou, chlazenou, měla by mít svěží barvu a když ji zmáčkneme, měla by se vrátit do původní polohy. Neměla by mít zapadlé oči a žábry by měly být červené.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..