×
TOPZINE.cz

Přivítejte v kuchyni jaro! Na čem všem si můžete pochutnat?

FOTO: Jarní cibulka
Jarní cibulka zpestří každé vaše jídlo. Foto: sxc.hu

Změna ročního období by měla znamenat i změnu  jídelníčku. Právě v době po jarní rovnodennosti (21. 3.) se naše tělo přeorientovává na jiný režim, proto nám organismus ulehčí práci i při obměně naší stravy – jednoduše na jarní zázraky přírody dostaneme chuť!

Jarní cibulka zpestří každé vaše jídlo

Jarní vaření by mělo být lehké, zdravé, a především plné barev! Využijme tedy to, co nám právě zahrádka nabízí. Radost z dobrého jídla budeme mít nejen my, ale také naše tělo.

Ředkvičky

Svazečků ředkviček jsou v dubnu plné obchody, brzy už je ale budeme moci sklízet přímo ze zahrádky. Křupavé a pálivé ředkvičky skvěle doplní míchané zeleninové saláty, ozdobí obložené chleby a hodí se i do lehkých jarních pomazánek – na rychlou jarní večeři smíchejte vaničku tvarohu s hrstí nakrájených ředkviček, jarní cibulkou a špetkou soli, namažte na oblíbené pečivo a máte hotovo!

Jarní cibulky

S příchodem jara vyrůstají také jarní cibulky – časně sklizené cibule ze semínek. Chutnají skvěle čerstvé, pokrájené v salátech, a užitečná je i jejich zelená nať. Pokud vám syrová cibulka nevoní, vyzkoušet můžete cibulový koláč nebo ji jednoduše použít pro přípravu skvělého jarního vývaru plného zeleniny.

Kopřivy

Jsou symbolem jara, jsou jich plné louky a mají mnohostranné využití. Čerstvé dokážou nepříjemně spálit kůži, přelité horkou vodou ale tuto vlastnost ztrácejí a stávají se jednou z nepostradatelných jarních ingrediencí – můžete vyzkoušet např. kopřivovou polévku nebo nechat spařené lístky vychladnout a přimíchat do salátu. Tradičním českým velikonočním receptem z kopřiv je nádivka.

Nové brambory

Rané brambory chutnají skvěle a dají se jíst jen tak, se solí nebo tvarohem. Nejen že jsou chutné, ale také obsahují asi třetinu denní doporučené dávky vitaminu C, a navíc bílkoviny, vitamin B6, fosfor a hořčík. Jsou také ideálním zdrojem sacharidů – z nich získá náš organismus energii na dlouhé jarní procházky.

FOTO: Sedmikrásky
Sedmikrásek jsou plné louky, tak proč si s nimi neozdobit salát?

Sedmikrásky

Že jste sedmikrásku pozřeli naposledy ze zvědavosti, když jste byli malí? Byla by chyba nezkusit tyto malé, něžné kvítky znovu. Kvetou od dubna do října a v kuchyni se rozhodně neztratí – dokáží oživit polévky nebo saláty, a na zimu se dají dokonce i naložit do octa. Navíc mají protizánětlivé účinky a podporují trávení.

Nápad pro zamilované: Kvítky sedmikrásek zalijte v tvořítku na led vodou a dejte zmrazit. Až bude vaši drahou polovičku v letních dnech spalovat horko, překvapte ji chlazeným drinkem s originální ledovou ozdobou!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..