Varování: Pod titulkem se skrývá vysoce pochvalná recenze na publikaci, v níž jsou popsány receptury našich lidových koktejlů. Krásně se o nich čte, leč následky požití bývají zcela jistě tristní. Text níže proto není určen osobám s již teď tvrdými játry, citlivým žaludkem, dysfunkcí ledvin či sklony k alkoholismu. A samozřejmě nezletilým!

Alexandr Guha při křtu své knihy Pravé české míchačky. Zdroj: ukacko.cz
Autorem knihy Pravé české míchačky je Alexandr Guha, kterého můžeme znát z mužského pěveckého sboru Vagyny dy Praga či divadelního spolku Ztracená existence. Právě „všem ztraceným existencím“ jsou Pravé české míchačky také věnovány.
Co pod stromeček hospodskému povaleči-intelektuálovi?
Kniha čerpá z prostředí nejrůznějších hospod, studentských kolejí a privátních veselic, kam se Guha za účelem sběru dat ke svému doktorskému projektu v oboru kulturologie na Filozofické fakultě Karlovy univerzity vydával tak dlouho, až získal ucelené poznatky o folklóru českých pijáků.
Právě v tom, že autorova pozornost není zaměřena na klišé současných nápojových lístků, jako jsou Mojito, Sex on the Beach a Cuba Libre, nebo na těžce připravitelné profesionální drinky, ční mimo jiné výjimečnost této publikace, jež se soustředí zcela naopak na oblast tuzemského lidového pití – na oblast dosud pramálo popsanou, která se podle Guhy začala ponejvíce rozvíjet během komunistické éry jako náhrada za potlačovanou americkou barovou kulturu a mimo barové pultíky se udržuje prakticky podnes.

Panáky tří likérů - zelené, vaječňáku a griotky -, aneb jedna z variant lidového drinku s názvem semafor
Pravé české míchačky, v nichž je konzumace alkoholu nahlížena jako významný sociokulturní fenomén, nám představují receptury početných, podomácku míchaných nápojů i s jejich původními názvy nezaměnitelné poetiky (například vodníkovo sperma, hovno v trávě, pivní žabinec, utopený komunista a mnohé další), jež utužovaly vztahy už našich rodičů, stejně jako dnes utužují ty naše. Kniha je tak znamenitým odrazem toho, kterak trocha promile v krvi dovede roznítit lidskou tvořivost.
Vše je doplněno ještě o autorovu filozofickou esej Existenciální prožitek kocoviny, strukturní analýzu kocoviny, v níž nalezneme praktické rady, jak se s následky bouřlivé noci co nejrychleji vyrovnat, a pojednání o alkoholu napříč historií. Nutno poznamenat, že po přečtení publikace se člověk na svá pravidelná večerní hýření i následná postopilecká rána dívá v hned o trochu jiných barvách.
Studie, které se ani hospodyňky nemusejí lekat
Je nejspíš jasné, že si Pravé české míchačky nelze v žádném směru představovat jako běžnou příručku o přípravě míchaných nápojů, nýbrž jako nezvykle zábavnou vědeckou studii o českém alkokutilství. I přes osobité grafické pojetí knihy je možná škoda, že se autoři nenechali u klasických koktejlových kuchařek inspirovat jejich rozsáhlou fotodokumentací. Též nečekejte přehlednou strukturaci typu co drink, to nová strana, velký nadpis atd., ale čtivý, humorem prostoupený text, dělený do krátkých kapitol.

Nápojový lístek ze křtu Pravých českých míchaček, který nabízel všechny v knize uvedené drinky za jednotnou lidovou cenu 25 Kč
Praktickým přínosem Pravých českých míchaček je, že obsahují receptury, při nichž se obejdeme bez třiceti různých druhů skleniček, tuctu speciálních barmanských pomůcek a litrů těžko sehnatelných, případně nebetyčně drahých ingrediencí.
Guhovy míchačky se vyznačují nejen cenovou dostupností a vražednými účinky na tělo konzumenta, ale především měrou, kterou člověka ponoukají rozvíjet lidové tradice hned tento víkend, případně o letošním silvestru…
Název: Pravé české míchačky
Autor: Alexandr Guha
Grafická úprava: Jan Václav
Počet stran: 158 stran
Vazba: skrytá kroužková vazba
Vydal: UK media, Praha 2010
Doporučená cena: 250 Kč
Hodnocení: 95 %