Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Jedinečná osobnost Zdeňka Pohlreicha

Redakce

Redakce

28. 11. 2010

Foto: Pro Primu Tomáš MikuleNení tomu tak dávno, co se na televizních obrazovkách poprvé objevil holohlavý kuchař, který umění svých kolegů v bílých rondonech hodnotil sprškou nevybíravých výrazů. Dnes je Zdeněk Pohlreich uznávaným odborníkem. Jeho pořady sledují statisíce diváků, knihy čtou majitelé restaurací a kuchařské kurzy vedené Zdeňkem Pohlreichem jsou velice žádané.

Foto: Pro Primu Tomáš Mikule

Zdeněk Pohlreich rád používá čerstvé suroviny, Zdroj: TV Prima

Příběh Zdeňka Pohlreicha je dnes již poměrně známý. Ve stručnosti si ho připomeňme. Kuchařské řemeslo ho nejdříve nebavilo. Na chuť mu přišel až později. Nedocenitelné zkušenosti začal získávat až v zahraničí po revoluci.

Konkrétně v Nizozemí a Austrálii, kde se po těžkých začátcích vypracoval až do role šéfkuchaře. Po návratu do vlasti pracoval v hotelech Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS a Marriot.  V současné době je jeho jméno spojené s restauracemi Divinis a Café Imperial.

Ano, šéfe!

Na televizních obrazovkách se objevil poprvé v pořadu Ano, šéfe!. Během několika málo dní se snažil změnit tvář restaurací, které nepatřily mezi nejúspěšnější. Musím se přiznat, že když jsem tento pořad poprvé viděl, bral jsem ho na lehkou váhu.

Vzdáleně mi připomínal Gordona Ramsayho, který taktéž usiloval v jednom ze svých pořadů o zlepšení úrovně určité restaurace. Věnoval jí však mnohem více času a obměna byla rozsáhlejší než jen zavedení nového jídelního lístku.

Foto: Pro Primu Tomáš Mikule

Zdeněk Pohlreich a Emanuel Ridi, Zdroj: TV Prima

Vedle toho se Ano, šéfe! zdálo jako slabý odvar. Čím déle jsem však pořad sledoval, tím více vyvracel mou původní domněnku. Pochopitelně, nikdo nemůže od základu změnit restauraci během velmi krátké chvíle. Ale proměna se mnohdy opravdu zdařila a navíc se Zdeněk Pohlreich prezentoval jako muž na správném místě.

Pořady o gastronomii v tuzemských televizích nebyly ničím převratným. Vzpomeňme na dobu poměrně nedávnou. Učili nás vařit herci, kteří si jen tak mimochodem odskočili k plotně. Dnešní obrázek je naštěstí trochu jiný.

Zdeněk Pohlreich a konkurence

V televizích se objevují profesionální kuchaři, kteří gastronomii skutečně rozumí. Jedním z nich je Emanuel Ridi známý jako Ital v kuchyni. Další špičkové kuchaře můžeme vídat v právě probíhajícím pořadu Na nože!, kam si Zdeněk Pohlreich zve mistry svých oborů.

K vidění tak byla svíčková Václava Friče nebo čokoládový dort v podání Kateřiny Fornůskové. Vedle toho však domácí kuchař Jiří Babica neprezentuje pokrmy, které by proslavily českou gastronomii.

Zdeněk Pohlreich se stal jakýmsi průkopníkem profesionálních kuchařů, kteří kdy vystupovali na obrazovkách a s trochou nadsázky ho můžeme označit jako učitele národa gastronomie.

V čem tkví kouzlo Zdeňka Pohlreicha?

Nabízí se otázka, v čem je právě tento kuchař tak výjimečný. Není pochyb o tom, že umí skvěle vařit. To ovšem není všechno. Skvěle se vyzná v surovinách, což je neméně důležité.

Umí vše vysvětlit tak, že to ostatní pochopí. Skvěle rozezná chuť. V pořadu Ano, šéfe! nás o tom často přesvědčil, když okamžitě poznal přítomnost prášků nebo nekvalitních potravin.

 Foto: Pro Primu Tomáš Mikule

Zdeněk Pohlreich a jeho kolegové v pořadu Na nože!, Zdroj: TV Prima

To vše společně s bohatými zkušenostmi a řadou absolvovaných kurzů mu přineslo patřičný respekt. Ale ani kvůli úspěchu neusnul na vavřínech a dále se zajímá o nejnovější trendy.  Je zastáncem používání kvalitních surovin.

Lidé ho obdivují nebo nemohou vystát kvůli jeho vulgárním výrazům. Ale ty už zkrátka do úst mnohých kuchařů patří. Ať už patříte na kteroukoli stranu, musíte uznat, že do české gastronomie zavál nový, čerstvý vítr, který je potřeba.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Jedinečná osobnost Zdeňka Pohlreicha