×
TOPZINE.cz

Jak se zbavit závislosti na kofeinu?

OBR.: Káva s čokoládou a pěnou ve tvaru lebky Zbavování se závislostí chutnými potravinami bude o mnoho snazší. Je jen potřeba správně si zvolit takové, u kterých vydržíte. Běžně se mezi návykovými látkami objevuje káva a čokoláda a právě ty mají na našem trhu hned několik šikovných náhražek.

OBR.: Káva s čokoládou a pěnou ve tvaru lebky
Nadměrné pití kávy ubližuje zdraví. Ilustračních fota:sxc.hu, fotomontáž: Helena Ešnerová

Ruce se třesou, v oku to tiká, cigareta mizí rychlostí projíždějícího Pendolina. Scéna jak vystřižená z filmu Kafe a cigára, hlavní protagonista  je však nápadně podobný někomu důvěrně známému. K novému roku patří i novoroční předsevzetí. Závislostí se člověk zbavuje těžko, protože mu bez nich něco jaksi chybí. Proto zkuste zvolit místo tvrdé odvykací kúry raději substituční léčbu zdravějšími potravinami.

Káva a kávovina

U mnohých závislostí na potravinách se jedná především o zvyk na určitou chuť. K nejoblíbenějším náhražkám kávy patří bezesporu kávovinové směsi, které se vyznačují podobně tmavou barvou a výraznou nahořklou chutí. Pravda, při přechodu z poctivých espress se tito přikmotření příbuzní mohou jevit jako chabá náhražka.

Výběr kávovin je však široký, proto lze najít i lahodnější varianty. Běžně se v ingrediencích objevují: kořen čekanky či cukrové řepy, ječmen, žito a špalda.

Potrpěli jste si na kapučíno či latte? Doplňte kávovinový nápoj mlékem (či sojovým mlékem) a skořicí, což mu dodá nejen příjemnou vůni, ale přiblíží se tím i známější chuti. Nebojte se přidat i nějakou netradiční specialitu, která z nápoje udělá sváteční prožitek, takže se na něj budete vyloženě těšit. Sladké likéry, pár lžiček kokosového nebo mandlového mléka či obyčejný med udělá zázraky. Přivyknout si člověk může na novou chuť během týdne až měsíce, což není tak dlouhá doba.

OBR.: Kávová zrna jako léky
Někteří si den nedokáží představit bez pravidelné dávky kofeinu. Ilustrační fota: sxc.hu, fotomontáž: Helena Ešnerová, Topzine.cz

Není čaj jako čaj

V hrnku čaje je méně kofeinu než v hrnku kávy, proto by mohl čaj teoreticky posloužit v dočasném překlenovacím období, nicméně pokud k závislosti již máte sklony, není asi radno vytloukat kofein kofeinem, raději se zaměřte na čaje čistě bylinkové. Libujete-li si v čaji s mlékem, zkuste místo klasického černého čaje rooibos.

Přidáním medu, skořice a hřebíčku se přiblížíte směsi koření chai masala (50 g za cca 50 korun), která se tradičně mísí s čajem černým, ale hodí se i k rooibosu. Ten je v této obměně dokonce k dostátí pod názvem chai tea rooibos, který obsahuje skořici, hřebíček, zázvor, fenykl, anýz a kardamon (100 g za cca 80 korun).

Nespornou výhodou různých bylinkových čajů je jejich pozitivní vliv na zdraví. Některé směsi mají detoxikační účinky, což může významně pomoci právě v odvykacím období. S čaji si lze opravdu vyhrát, pouze pozor na zelený čaj, ačkoliv je tolik opěvovaný pro svoje blahodárné účinky, obsahuje také kofein.

Karobová čokoláda

Závislost na čokoládě je záludná nejen kvůli obsaženému kofeinu, ale hlavně velkou mírou cukrů a tuků, které našemu tělu také příliš neprospívají. O čokoládě se říká, že se v ní nachází podobné látky, které produkují zamilovaní. Možná by šla léčit závislost nazpět milovanou osobou. Pokud však nechceme namísto navyklé tyčinky v puse neustále cumlat partnerův palec, měli bychom raději začít pracovat na závislosti jako takové.

Na pultech obchodů se zdravou výživou se běžně objevuje karobová pochoutka. Svou barvou je téměř na chlup podobná čokoládě, chuť však správného čokoholika jen tak neobelstí. Je třeba si na ni chvíli zvykat. Čokoláda je vyrobená z plodů keře karobu, které jsou označovány za svatojánský chléb. Ty obsahují velké množství vitamínů, minerálů a bílkovin.

OBR.: Závislost manažerů na kávě
Závislost na kávě často vzniká díky stresu v práci. Ilustrační fota: sxc.hu, fotomontáž: Helena Ešnerová, Topzine.cz

Na rozdíl od čokolády se do karobových pochoutek přidává méně cukru, protože jsou karobové plody přirozeně sladší. Navíc závislost na karobové čokoládě si pravděpodobně nevypěstujete, jedna tabulka této pochoutky stojí totiž cca 80 korun.

Karob místo kakaa

Mnohem levnější je kupovat si karobový prášek (250 g svatojánského chleba stojí cca 35 korun). Z něj si můžete připravit nejen domácí čokoládu, ale použít ho i místo kakaa do vaření a pečení. Zvlášť lahodný (pokud si člověk zvykne) může být karob s mlékem či jeho sojovou náhražkou.

Při přechodu z kakaa na karob se hodí také doplnit skořici či další dochucovadla. A pokud vám ani to nezachutná, možná se místo vytloukání klínu zdravějším klínem raději obejdete úplně bez klínů a budete žít osvobození od všech závislostí šťastný a spokojený život.

Zdroje: vaření.cz, bio-country.cz, koření.cz, caje-galatia.cz



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..