Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Nemocnice, toalety, automat. Představujeme 8 nejšílenějších restaurací světa

Lenka Rejfířová

Lenka Rejfířová

27. 9. 2011

Nudí vás už jednotvárné večeře u stolu s bílým ubrusem, lesknoucími se příbory a klidnou hudbou? Potřebujete adrenalin i u nedělního oběda? Co třeba posnídat ze záchodové mísy, nechat se obsluhovat cvičenou opicí, nebo se opít z injekčních stříkaček?

FOTO: Modern Toilet Restaurant

Záchodové menu v taiwanské restauraci Modern Toilet Restaurant, Zdroj: shortlist.com

Různí lidé mají různé chutě… a restaurace celého světa jsou bizarním důkazem lidského vkusu.

Jste to, co jíte

Ať chceme či nechceme, vždy bude existovat jistá spojitost mezi jídlem a vylučováním. Lidským metabolismem se nepřímo inspiroval taiwansko-hongkongský řetězec restaurací, jejichž název je více než příhodný: Modern Toilet Restaurant.

Večeři vám zde naservírují v miniaturních, ale věrných kopiích toaletní mísy a u žádného stolu nechybí bělostná rulička toaletního papíru.

FOTO: Restaurace Modern Toilet

Taiwanská restaurace Modern Toilet se stala velmi oblíbenou, Zdroj: shortlist.com

Doslova mimo mísu si ale budete připadat až při návštěvě toalety – pro vaši potřebu jsou zde připraveny mělké a hluboké talíře.

Jednoduše řečeno – na první rande volte raději jiný podnik. Tedy pokud vaše přítelkyně není zrovna blázen do splachování.

Srdce oceánu

Maledivy jsou nejníže položeným státem světa a za pár desítek let nejspíš vlivem globálního oteplování zmizí z povrchu zemského. Proč z toho ovšem neudělat výhodu?

FOTO: Restaurace Ithaa na Maledivách

Luxusní restaurace pod hladinou oceánu – Ithaa na Maledivách, Zdroj: shortlist.com

Restaurace Ithaa je jediným stravovacím zařízením na světě ve stylu obřího akvária. Celých šestnáct metrů pod hladinou Indického oceánu si vychutnáte luxusní několikachodové menu, přičemž od slané mořské vody a jejích lesklých obyvatel vás bude dělit pouze kupole z plexiskla.

Krásný pohled, když pominete, že to, co plave nad vámi, máte zároveň i na talíři.

Se šéfem v oblacích

Opačným extrémem k restauraci pod hladinou oceánu může být novodobý fenomén Dinner in the Sky.

Koncept nebeských večeří pochází z Belgie, ale bleskovou rychlostí se rozšířil do celého světa, Českou reubliku nevyjímaje.

Pětitunová plošina zavěšená na jeřábu poskytuje místo pro firemní večírky, obchodní večeře nebo komornější svatební obřad.

FOTO: Dinner in the Sky

Dinner in the Sky je zábavnou alternativou nudných obchodních večeří, Zdroj: dinnerinthesky.com

Najednou lze pohostit 22 lidí a místo  zbývá i pro zázemí kuchaře, číšníka, barmana a baviče.

Z výšky 60 metrů tak můžete sledovat sportovní utkání, hudební festival, nebo půlnoční život ve městě. Pro svou party si můžete objednat i další přídavnou plošinu pro umístění kapely s klavírem.

Jediné, co k celé této kráse potřebujete, je  souhlas majitele pozemku a několik zbytečných statisíců na účtu.

Spropitné pro opici

Ve městě Utsunomiya, asi sto kilometrů severně od Tokia, se nachází tradiční japonská restaurace jménem Kayabukiya Tavern.

FOTO: Opičí číšník v restauraci Kayabukiya

V restauraci Kayabukiya vás obslouží opice – nezapomeňte jim koupit něco na zub!, Zdroj: shortlist.com

V malebné hospůdce nenaleznete nic zvláštního. Kromě toho, že její majitel, Kaoru Otsuka, místo číšníků zaměstnává dvě opice.

Makakové jsou samozřejmě společensky oblečení a chovají se velmi distingovaně. Jen občas neodolají pokušení a překvapeným strávníkům zmizí pár soust z talíře. Dovolili byste tohle servírce? Asi těžko.

FOTO: Číšník

Vyměnili byste číšníka za cvičenou opici?, Zdroj: sxc.hu

Otsuka rozhodně odmítá obvinění z týrání zvířat, protože jeho opičky pracují pouze dvě hodiny denně a navíc za svou práci dostávají zaplaceno – misku sójových bobů za každého hosta.

Zároveň ale dodává, že trénuje další tři lidoopy – opičí číšníci si tak budou moci bez problémů vybírat dovolenou.

Vztek před večeří

Důvodů k návštěvě filipínské rybí restaurace Isdaan je mnoho – skvělé jídlo, netradiční protředí plné dřevěných soch a krásná zahrádka s pohádkově čistými jezírky.

Majitelé restaurace jsou ale prozíraví a mysleli i na náročnější hosty. V předsálí restaurace si můžete vybrat jeden keramický hrnek, talíř nebo starou televizi a mrštit s nimi o protější zeď. Příjemné vybití před jídlem, že?

FOTO: Filipínská restaurace Isdaan

Filipínská restaurace nestojí o vzteklé hosty – proto jim umožní vybít se hned při vstupu, Zdroj: shortlist.com

Pro větší soustředení a motivaci jsou na zdi namalované bubliny, do kterých se můžete trefovat, a to s nápisy “Tchýně” nebo “Ex-manžel”.

Instrukce na stěně vás navíc vyzývají, abyste svůj talíř hodili proti zdi dostatačně rychle a vyvarovali se používání vulgárních výrazů při hodu.

Zdraví na prvním místě?

Lehce fetišistickým zážitkem jako vystřiženého z neměckého klinik porna se může stát návštěva singapourské restaurace, baru a nočního klubu The Clinic.

Se zdravým rozumem lze předpokládat, že budete obsluhováni sestřičkami a doktory a že budete jíst za plentou.

FOTO: Restaurace Clinic v Singapuru

Restaurace Clinic je místem pro silné žaludky, Zdroj: shortlist.com

Ale servírovat víno v injekčních stříkačkách a operovat hlavní chod skalpelem? Restaurace je poctou anglickému umělci a výtvarníkovi Damienu Hirstovi, jehož díla jsou z velké části inspirována právě nemocničním prostředím.

A specialita podniku? Míchané koktejly podávané v kapačkách. Díkybohu nikoli nitrožilně.

Automatická večeře

Na celém světě je v současné době zhruba tucet automatizovaných restaurací. Lidská práce je zde nahrazena prací robotů, kteří vaří a/nebo servírují jídlo.

V norimberské restauraci “s’Baggers” jídlo sice připravují kuchaři z masa a kostí, ale číšníka byste hledali marně.

FOTO: Restaurace s'Baggers

V německé restauraci s’Baggers nemají ani číšníky, ani opice. Pracují zde stroje, Zdroj:shortlist.com

Celá restaurace je protkána ocelovými horskými drahami různých velikostí, které vedou z kuchyně až k jednotlivým stolům. Vybrané chody po nich jednoduše sjedou dolů, a odpadá tak otravné čekání na obsluhu.

Ke každému stolu je nainstalována dotyková obrazovka, pomocí níž lze jídlo objednat i zaplatit. A spropitné? Počítače ho neocení… tím pádem není nezbytné.

Na prvním místě zábava (na účet zákazníka)

Americký řetězec restaurací Dick’s Last Resort vznikl vlastně úplnou náhodou. Jeho majitelé založili původně luxusní restauraci určenou pro elitní klientelu. Ta ovšem velmi rychle zkrachovala a zakladatelé se rozhodli jít úplně jinou cestou.

Dick’s Last Resort tvoří jedenáct malých hospůdek (jedna z nich je i v Las Vegas), které jsou proslulé svým neobvykle škodolibým personálem, který se po celou svoji směnu baví na zákazníkův účet.

FOTO: Dick's Last Resort

Přijďte se zasmát – třeba i sami sobě – do Dick’s Last Resort, Zdroj: shortlist.com

Dostanete se tak do opravdu nepříjemných a trapných situací, nehledě na to, že po celou dobu vaší návštěvy musíte na hlavě nosit papírový pytel s nápisem často velmi vulgárního obsahu.

Pokud se berete příliš vážně, vyškrtněte Dick’s Last Resort ze seznamu míst, jež chcete navštívit.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Nemocnice, toalety, automat. Představujeme 8 nejšílenějších restaurací světa