×
TOPZINE.cz

Slavná restaurace El Bulli zavírá. Bude z ní výzkumná laboratoř

Španělská restaurace El Bulli, oceněná neuvěřitelnými třemi michelinskými hvězdami, připravila v sobotu 30. července své poslední menu. Závěrečná hostina byla sestavena z 50 druhů hlavních jídel, předkrmů a dezertů.

FOTO: Plakát restaurace El Bulli
Část plakátu k propagaci poslední hostiny restaurace El Bulli, Zdroj: elbulli.com

Oficiálního ukončení činnosti restaurace se zúčastnili věrní zákazníci restaurace, rodiny a přátelé zaměstnanců. Na slavnostním menu o 50 chodech byly podle očekávání především inovátorské pokrmy z dílny Ferrana Adrii, šéfkuchaře restaurace, připravené podle pravidel molekulární gastronomie.

Tento způsob přípravy pokrmů využívá chemických reakcí – zejména změny skupenství – potravin a umožňuje tak vytvářet nekonečné kombinace a podoby servírovaných jídel.

Místo kuchyně laboratoř

Šéfkuchař Ferran Adria šokoval svět gastronomie už loni v lednu, kdy poprvé veřejně potvrdil svůj úmysl uzavřít restauraci, která každoročně přijme na milion rezervací.

FOTO: Šéfkuchař Ferran Adria
Kontroverzní šéfkuchař Ferran Adria, Zdroj: wikipedia.org

El Bulli ale nečeká úplný konec – Adria, který po celém světě proslavil zejména kontroverzní molekulární kuchyni, chce uzavřenou restauraci využít jako výzkumnou stanici, kde bude spolu s dalšími odborníky na moderní gastronomii vytvářet nové postupy a receptury.

Milujme se a tvořme

Ferran Adria plánuje výzkumnou stanici a nadaci El Bulli Foundation otevřít v roce 2014. Výzkumné centrum by se mělo stát jakousi mekkou molekulární kuchyně a svobodného tvoření dosud neobjevených kombinací.

FOTO: Polévka podle Ferrana Adrii
Servírování polévky podle Ferrana Adrii, Zdroj: wikipedia.org

V laboratoři se bude pracovat denně a výsledky bádání, stejně jako nové receptury, budou volně dostupné na internetu.

Kreativita především

Podle slov špičkového šéfkuchaře je čas na změnu. Ve své práci chce věnovat více prostoru kreativitě a objevování nových kombinací. ,,Lidé si myslí, že jsem smutný, ale já jsem nejšťastnější chlap na světě. Budu pracovat na tom, co mě baví,‘‘ vysvětluje Adria, který byl časopisem Time zařazen mezi 100 nejvlivnějších lidí planety.

El Bulli končí, přichází Noma

Pozvání na závěrečnou hostinu v El Bulli přijali také dva špičkoví světoví šéfkuchaři – Grant Achatz z chicagské restaurace Alinea a také Rene Redzepi, mistr tradiční nordické kuchyně z kodaňské restaurace Noma.

FOTO: Restaurace El Bulli
Vchod do zahradní části restaurace El Bulli, Zdroj: wikipedia.com

Právě tento svatostánek čisté dánské kuchyně stojí se dvěma michelinskými hvězdičkami na pomyslném žebříčku nejlepších restaurací světa v těsném závěsu za katalánskou restaurací El Bulli. Tam se ale už několik dní nevaří a svět gastronomie tak zůstává na pozoru.

Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..