Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Nejdokonalější cukrářské dobroty? Seznamte se geniálním Pierrem Hermé

Redakce

Redakce

8. 4. 2011

Picasso cukrářského umění, novodobý Leonardo da Vinci, pan Makrónka, tak se ve světě říká jednomu z nejznámějších a nejtalentovanějších cukrářů dnešní doby. Na jeho dezerty se stojí dlouhé fronty, všichni chtějí ochutnat jeho dokonale vyhlížející a výtečně chutnající dobrůtky. Seznamte se!

Pierre se narodil do rodiny alsaských pekařů a cukrářů v roce 1961. V pořadí je už čtvrtý pokračovatel rodinného řemesla. Odmalička vyrůstal mezi čerstvě upečenými a vábně vonícími chleby a mezi dorty a zákusky všelijakých druhů, a tak nebylo divu, že už jako malý chlapec měl jasno v tom, že jednou bude také cukrářem.

Svoji cukrářskou kariéru Hermé odstartoval již ve čtrnácti letech jako učedník u ambasadora francouzské kuchyně Gastona Lenotra. Právě tam si osvojil veškeré techniky, naučil se pracovat přesně a kvalitně. Jeho vášeň k cukrařině pomalu narůstala do těch největších rozměrů a díky své neuvěřitelné motivaci, píli a talentu se z něho o šest let později stává hlavní cukrář gurmánského svatostánku Fauchon na Place de la Madeleine. Právě zde přišel na jeden senzační nápad: pravidelně prezentovat dezerty v nových kolekcích, přesně tak, jak to dělají módní návrháři.

A úspěchy se hrnou…

V roce 1997 Hermé rozjíždí novou pobočku značky Ladurée a tentýž rok vyhrává ocenění Gault Millau za nejlepší čokoládový dezert. V roce 1998 zakládá svůj první obchod, a to překvapivě v Tokiu. V dnešní době počet jeho obchodů rapidně vzrostl, vlastní sedm poboček v Tokiu, šest ve Francii a jednu v Londýně. Jeho dezerty jsou známé především svými jednoduchými tvary a čistými obrysy. Vše od Hermého je vytvořeno s naprostou precizností. Mezi jeho nejznámější dezerty patří například Ispahan složený z makrónky a krému na bázi okvětních lístků růže a z malin a liči.

FOTO: Makronky

Neskutečná kombinace chutí a barev

U Hermého si můžete také pořídit vynikající čokoládu, zmrzlinu, koláčky, sušenky i marmelády. Cukrář má však i vlastní kolekci svíček a můžete si v jeho obchodech vybrat z osmi druhů čajů. Čím se však Hermé proslavil nejvíce jsou roztomilé malé makrónky spousty příchutí a barev.

Makrónkománie

Makrónka je dezert z mandlového prášku, křehký a hladký na povrchu a vláčný uvnitř, sestává ze dvou částí spojených buď krémem, nebo marmeládou. Podobné formy této delikatesy byly známy už dlouho před Pierrem. Vyráběly se ovšem jen čtyři druhy příchutí. Jenže pak přišel Hermé a začal vytvářet nové a nové příchutě a kombinace chutí. Nebál se spojit jahody s wasabi nebo jiné ingredience, u kterých byste vůbec nečekali, že je někdy potkáte dohromady.

Experimentování se mu vydařilo, a tak jako Hermé proslavil makrónky, tak makrónky proslavily Hermého. Sezónu co sezónu vymýšlí nové druhy, vždy se stejným úspěchem. V jeho obchodech se na makrónky stojí fronty, a tak není divu, že jejich obrat činí třicet procent z celkového prodeje.

Až se tedy někdy vydáte do Paříže, nezapomeňte navštívit ulici Bonaparte. Hermého dezerty jsou totiž něčím, co by se rozhodně mělo ochutnat! Jen se podívejte do katalogu na jeho oficiálních internetových stránkách. Budou se vám sbíhat sliny!

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Nejdokonalější cukrářské dobroty? Seznamte se geniálním Pierrem Hermé