Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Káva je droga všedních dnů. Dozvěďte se o ní víc!

Redakce

Redakce

3. 4. 2011

FOTO: Zrnková kávaMnozí z nás si bez hrnku dobré kávy neumí představit den. Horký nápoj připravený z jemně umletých zrnek potěší chutí, vůní a dodá potřebnou energii. Co všechno o kávě jako její konzumenti víte?

FOTO: Zrnková káva

Zrnková káva Zdroj: archiv

Jak už tomu tak bývá, s jistotou nemůžeme říci, kde a kdy byla uvařena první káva. Za pravlast kávy se obecně považuje Jemen. Odtud se později káva dostala do Etiopie. Tehdy ještě nesloužila jako horký nápoj. Kávové boby plnily funkci žvýkačky. Oblíbené byly pro své blahodárné účinky. Poprvé se káva dočkala spojení s horkou vodou někdy v 15. století. Poté se začala šířit po celém světě. Do Anglie se dostala na počátku 17. století a podávala se při výjimečných příležitostech. Praha se dočkala své první kavárny v 18. století.

Co to káva vlastně je?

Kávová zrna  jak je známe  jsou vlastně pecky rostliny zvané coffea. Její plody připomínají třešně a ukrývají v sobě dvě pecky. Jednotlivé odrůdy se liší obsahem kofeinu, chutí i vůní. Základní a nejčastější odrůdy, které rozlišujeme, jsou arabica a robusta. První jmenovaná je ve světě rozšířenější, a to i přesto, že její pěstování je časově i finančně náročnější. Rostlina je mnohem náchylnější na nemoci. Proto se pěstuje v nadmořských výškách 900 až 2000 metrů, kde se dá s nemocemi úspěšně bojovat. Hlavním důvodem jejího pěstování je chuť. Arabica se pyšní jemnou, aromatickou chutí. Zároveň není hořká.

Robusta je pravým opakem. Pěstování je poměrně nenáročné, odolává dobře nemocem, proto se nemusí pěstovat v tak obtížných podmínkách jako arabica. Chuťově je ostřejší a hořčí. Oba druhy se liší i obsahem kofeinu. Jemnější arabica obsahuje méně kofeinu a látek nepříznivých pro trávení. Běžně prodávané kávy jsou směsí těchto dvou odrůd, tak aby měly potřebnou chuť, vůni a pochopitelně i cenu.

Pražení i mletí určuje chuť

Chuť kávy ovlivňuje i pražení. Kávová zrna mají původně zelenou barvu. Prouděním horkého vzduchu zrna tmavnou a získávají charakteristické vlastnosti. Stupeň upražení určuje pozdější chuť. Upražená zrna zelenější barvy předznamenávají kyselejší nápoj.

Foto: espresso

Šálek espressa s bohatou pěnou

Důležitým faktorem je i mletí kávy. Jemnější mletí je vhodné k přípravě filtrované kávy, hrubší pro přípravu espressa. Mletá káva rychle ztrácí aroma, proto je vhodné ji rychle spotřebovat a uchovávat v uzavřené nádobě. Tento problém řeší káva zrnková, kterou si namelete doma.

Druhy kávy

V dnešní době se těší velké oblibě espresso. Rychlý způsob přípravy, při kterém se z kávy vyluhuje nejvíce chuťových a aromatických látek. Takto připravená káva by měla mít 20-30ml. Samotné espresso je jakýmsi základem pro další kávy jako je například cappuccino, macchiato, latte, freddo, corrento atd.

Méně oblíbená je v našich končinách mocca káva. Ta se připravuje ve speciální mocca konvici, která se skládá ze dvou částí. Ve spodní části je voda, která se zahřívá. Nad vodou je sítko s kávou. Turecká káva, jakou známe z českých stolů, nemá s pravou tureckou nic společného. Pravá turecká káva se připravuje v džezvě (malá kovová nádoba). Umletá káva se zalije studenou vodou a postupně se zahřívá, dokud nevypění. Celý tento proces se opakuje třikrát.

O příznivých či nepříznivých účincích kávy bylo napsáno již mnoho. Jako její věrní konzumenti přenechejme tyto dohady odborným studiím a užívejme si její chuť a vůni. Nic jiného nám ani nezbývá. Jak již bylo řečeno, káva je droga, proto se naší přízně jen tak nevzdá.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Káva je droga všedních dnů. Dozvěďte se o ní víc!