Menu
TOPZINE.cz

Recept na pravý americký hamburger. Vyzkoušejte verzi s domácí bulkou

Obložená houska se stala symbolem rychlého a nezdravého jídla. Možná trochu neprávem, protože na tuto dobrotu lze použít i kvalitní suroviny. Poradíme, jak připravit americký hamburger, který zastoupí hlavní jídlo a stane se chutným a moderním obědem.

FOTO: Hamburger

Hamburger se může stát skvělým nedělním oběděm. Foto: Tomáš Novák, TOPZINE.cz

Naše verze hambáče není postrachem zastánců zdravé výživy, zároveň ale nepostrádá nic ze své chuti a rychlosti přípravy. Základem je kvalitní mleté maso a domácí bulka se sezamovým semínkem.

Pro 2 osoby budeme potřebovat:

300 g mletého hovězího masa
2 plátky výrazného sýra
sterilovaná nebo čerstvá okurka
1 červená cibule
2 lžíce kečupu
2 lžíce majonézy
1 lžíce hořčice
sůl, hrubě mletý pepř

Domácí bulky
250 g hladké mouky
125 ml mléka
60 ml oleje
10 g droždí
sezamové semínko
sůl

Začneme přípravou pečiva. Mouku dejte do mísy, udělejte uprostřed důlek, do kterého rozdrobte droždí. Zalejte teplým mlékem a přikryjte utěrkou. Nechte 20 minut odpočinout a pak přidejte olej a sůl. Troubu předehřejte na 150 stupňů.

V robotu nebo ručně vypracujte hladké, nelepivé těsto, které dejte na hodinu kynout na teplé místo. Během kynutí neškodí těsto po půl hodině ještě propracovat.

Po vykynutí rozdělte těsto na dvě části, vytvarujte do tvaru bulek, potřete vodou, posypejte sezamem a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte ještě 5 minut odpočinout a dejte do předehřáté trouby. Housky pečte 20 minut nebo dokud nebudou hezky zlatavé.

Maso rozmělněte vidličkou, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Ze směsi udělejte 2 stejné koule. Ty rozmáčkněte na placku, kterou udělejte stejně velkou jako housku. Takto připravené maso dejte na plech s pečícím papírem a dejte péct k houskám. Po 10 minutách maso otočte a na vrch dejte plátek sýra.

Pro dokonalý výsledek

Abyste docílili hezky rovného plátku masa do hamburgeru, udělejte před pečením vytvarovanou placku uprostřed promáčklou, při pečení se vám totiž nafoukne.

Čtěte také: Recept na rychlou domácí pizzu

Upečené housky rozřízněte, namažte směsí majonézy a hořčice, položte plátek masa a potřete omáčkou z kečupu a koření. Přidejte nakrájenou cibuli a plátky okurky. Přiklopte houskou a podávejte.

Tip!: Je jen na vás, čím si svůj hamburger naplníte. Nejdůležitější je houska a maso, přidat ale můžete i slaninu, různé druhy aromatických sýrů, nebo více zeleniny. Burger můžete doplnit i domácím dresingem.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na pravý americký hamburger. Vyzkoušejte verzi s domácí bulkou