Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Historie vánočního kapra. Tradice je mladší, než myslíte.

Redakce

Redakce

23. 12. 2011

Štědrý večer je již tradičně spjatý s vánočním kaprem. Byly ale doby, kdy bychom kapra na štědrovečerní tabuli hledali marně. Nahlédněme zpátky do historie, jak to ve skutečnosti s kaprem bylo.

Kapr jako symbol Vánoc patří mezi nejmladší české tradice. Přestože je ryba typickým symbolem křesťanství od jeho počátků, jedla se pouze při půstu. Konzumace ryb i mimo půst se začala prosazovat teprve v 17. století, ale jen v bohatších rodinách.

Vánoce bez masa?

Typické jídlo na Štědrý den pro prostý lid v tehdejších dobách byl například houbový kuba, který se podává dodnes, zelná polévka nebo kaše ze sušeného ovoce.

Přečtete si také originální recepty na přípravu kapra!

Přestože jídlo podávané na Vánoce mělo symbolizovat hojnost, chudší venkované jedli většinou bezmasá jídla. Oproti tomu v bohatších rodinách si dopřávali vinnou klobásu nebo hlemýždě.

Ryba na naše stoly připlula až v 19. století

Teprve z počátků 19. století máme doloženou přípravu ryb pro štědrovečerní tabuli. Často se podávali štika, sumec, úhoř, lín nebo pstruh a vařili se na černo, tedy se sladkou omáčkou například s ořechy, švestkami a perníkem.

FOTO: Příprava pstruha

Rybu nebo zeleninu?, Zdroj: sxc.hu

Jak jste si všimli, kapr ve výčtu ryb chybí. Není jasné, proč lidé kapra nejedli, přestože tradice jeho chovu u nás sahá hluboko do minulosti. Kapr se začal konzumovat o vánočních svátcích až koncem 19. století a podával se jako většina ryb na černo, ale také na modro – vařený v octě nebo bílém víně.

Smažený kapr: inovace minulého století

Smažený kapr s bramborovým salátem, jak ho známe dnes, se začal připravovat teprve ve dvacátých letech 20. století, kdy se také poprvé objevil v kuchařce. Smažený kapr byl však pouze jednou z variant přípravy večeře na Štědrý den, protože kapr na modro nebo černo byl stále favoritem.

FOTO: Smažený kapr

Kapr se vždy nemusí smažit ve strouhance, Zdroj: sxc.hu

Až teprve v padesátých letech minulého století se tato tradice uchytila a dnes smažený kapr s bramborovým salátem neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. Důvodem byla především cenová dostupnost kapra po válce a zvýšený zájem o smažená jídla.

Je libo kapra na Velikonoce?

Některé z vás to možná překvapí, ale kapr představuje i tradiční velikonoční jídlo. Protože kapr patřil mezi postní jídla, konzumoval se také v době předvelikonočního půstu. Později se kapr jedl i během samotných velikonočních svátků.

Na některých vesnicích se s touto tradicí můžeme setkat i dnes, především v rybníkářských oblastech.

Ohodnoťte tento článek:
1,2
Právě čtete

Historie vánočního kapra. Tradice je mladší, než myslíte.