Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Experimentování v kuchyni. Víte jak vypadá nejhorší menu na světě?

Když jdete do restaurace na jídlo, předpokládáte, že si pochutnáte. Kdyby tomu bylo naopak, něco je špatně. Ale co když se kuchař schválně snaží sestavit to nejhorší menu na světě?

Znáte přeci to přísloví: Co sis navařil, to si taky sníš. V pravém smyslu těchto slov bych nechtěla být Jamesem Ramsdenem, o jehož malých dobrodružstvích v kuchyni vám teď budu vyprávět.

James Ramsden, šestadvacetiletý rodilý Brit, kuchař a provozovatel webu je autorem a experimentátorem v kuchyni. Píše pravidelně pro The Times, The Guardian a pro magazín v Anglii rozšířeného řetězce supermarketů: Sainsbury´s. Podle The Times jeho internetový blog zároveň patří mezi čtyřicet nejčtenějších a respektovaných amatérských blogů v Británii.

Je autorem knihy Small Adventures in Cooking, která vyšla na jaře tohoto roku.

James a jeho nejhorší menu

James Ramsden jako pravidelný autor The Guardian se rozhodl potěšit své čtenáře – vybral a uvařil pokrmy, které navrhovali, aby vytvořil to nejhorší menu na světě. Ačkoliv jsem se  s Jamesem kvůli tomu zkontaktovala, nepodařilo se mi získat fotografie tohoto pozoruhodného menu, protože ho zaslíbil výhradně britskému deníku. Proto se budete muset u jinak lákavě vypadajících pokrmů spokojit pouze s mým popisem.

Předkrmy:
Těstovinové mušličky (nevařené!) s burákovým máslem
Sendviče se sýrem, celerem a burákovým máslem
Kiwi s uzenou rybou
Ančovičkový popcorn
Těstovinový salát se šunkou, majonézou a ananasem

Hlavní chod:
Marinovaná sardinka s ovesnou kaší
Vuřtová drobenka se zelím, rozinkami a mlékem

Dezert:
Koláč s ostružinami a tuřínem
Slaný snack a bramborové lupínky s Nutellou
Konzervované broskve s chilli omáčkou
Čokoládové lanýže plněné kuřecím masem

Tak nějak věřím tomu, že kdyby nám takové menu precizní číšník s kamennou tváří předložil v luxusní restauraci na ultrahodobóžovém papíře, s předstíraným snobským zamyšlením bychom se začetli a nedali na sobě znát sebemenší pochyby…

Předkrmy

Pro českého strávníka není na kombinaci ananas-šunka nic neobvyklého. Takže ani v jednoduchém těstovinovém salátu nám nezní zvláštně. Vždyť známe spoustu lidí, kteří si pochutnají na šunkové pizze s ananasem. A nebo, když mluvíme o kombinaci masa s ovocem – na kuřecím steaku s broskví.

V souvislosti s tím musím ještě něco podotknout. Platí sice, že mnohé pokrmy, které jsou považovány za typická jídla na jiných kontinentech nám středoevropanům připadají zvláštní. A i když Britové mají v gastronomii svoje specifika, ujišťuji vás, že syrové těstoviny s burákovým máslem opravdu tradičně nechroupají.

Vlastní zkušenost mi dovoluje navrhnout mezi předkrmy ještě jeden navíc, a to salát z čerstvého křenu a červené řepy s jahodovým jogurtem, který jsem nedávno v rámci rodinného kruhu ochutnala. O přidání poněkud netypického dresinku se mi hostitelka přirozeně zmínila, až když jsem salát zkonzumovala. A věru nebyl špatný! Ne že by zmíněná chtěla konkurovat Jamesu Ramsdenovi v jeho nápadu, ale zrovna neměla po ruce jiný jogurt. Třeba obyčejný bílý, který by přidal asi kterýkoliv jiný obyčejný smrtelník.

Foto: peanutbutter_pasta

Jsou kombinace, o kterých si myslíte, že by je snad nikdo nevymyslel… Než je někdo vymyslí!, Zdroj: sxc.hu

Hlavní chod

Marinovaná sardinka s ovesnou kaší se kupodivu setkala s úspěchem u skupinky dobrovolníků, která se obětovala a do Jamesova menu se pustila. Jakkoliv to zní divně, na pohled to vypadalo velmi lákavě. Filet marinované ryby v kmínu, koriandru a dalším koření, osmažený na pánvi, servírovaný na ovesné kaši vařené v kuřecím vývaru a s čerstvou petrželkou. Vuřtová drobenka oproti tomu měla úspěch nulový. Není divu!

Dezerty

Dovoluji si podotknout, že James Ramsden rozhodně není průkopníkem v pomazávání si bramborových lupínku čokoládovou pomazánkou. Kdo něco takové v dětství nedělal? Už jako děti jsme ani my nebyli žádní hlupáci. Pochopili jsme, že se nám to v žaludku stejně smíchá, a tak místo toho, abychom ho šokovali postupně, jsme mu dali rovnou hromadnou nálož.

Ale opatlat v čokoládě kuřecí maso? To by bylo i na nás příliš! Asi by to byl sice další z nezapomenutelných zážitků z dětství, ale rozhodně by patřil k těm nejhorším.

I kuchyně je místo, kde se fantazii meze nekladou. Ale díky bohu máme chuťové buňky, které rozeznají, kde jsou hranice v experimentování.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Experimentování v kuchyni. Víte jak vypadá nejhorší menu na světě?