×
TOPZINE.cz

Co to vlastně je hvězda Michelinu?

Foto: DobrotyO hvězdě Michelinu často slýcháme ve spojení s hodnocením restaurací. Co má tato hvězda společného s výrobcem pneumatik? Je to pouhá shoda jmen? Nikoli, věřte nebo ne, za obojím stojí tentýž muž.

Foto: Dobroty
Foto: Eva Makovská, Topzine.cz

André Michelin, tak zní jméno onoho muže, začal v roce 1900 vydávat průvodce. S restauracemi ještě mnoho společného neměl. Byl určen motoristům a informoval je o místech, kde mohou složit hlavu nebo opravit svého motorového miláčka. Mimo jiné doporučoval i některé restaurace, které by stály za zastávku. Do roku 1920 vycházel tento průvodce zdarma a od roku 1926 se v něm poprvé objevila hvězdička pro kvalitní restaurace.

Co znamenaly hvězdičky?

Postupem času se počet hvězdiček rozrostl na tři. Jednou hvězdou byly označeny restaurace, u kterých se vyplatí zastavit, pokud jedete kolem. Dvě hvězdy si zasloužily podniky, ke kterým se vyplatí zajet si nějaký ten kilometr. Třemi hvězdami Michelin označil jen ty nejlepší restaurace, které jsou vhodné jako cíl výletu.

V současné době se stále využívá hodnocení 1 – 3 hvězdy. Značení se asi i tak značně rozrostlo. Restaurace, které nedosáhnou na hvězdu, mohou obdržet 1 – 5 příborů. Jeden příbor značí příjemnou restauraci, pět příborů předznamenává luxusní restauraci.  Ani příbory a hvězdy nejsou vše, podle čeho si můžeme udělat obrázek o restauraci. K vidění může být symbol hroznů (zajímavý výběr vín), mince (kvalita za nízkou cenu) nebo restaurace se zajímavým výhledem.

Máme hvězdičku u nás?

V českých vodách se hvězdou Michelin může pochlubit restaurace Allegro v hotelu Four Seasons. Další ocenění Michelin obdržela restaurace Divinis, kterou provozuje mediálně známý Zdeněk Pohlreich. Ta sice neobdržela přímo hvězdu, ale jiné ohodnocení – Bib Gourmand (velmi kvalitní jídlo za přijatelnou cenu).

Foto: nabídkový stůl
Foto: Eva Makovská, Topzine.cz

Michelinské hodnocení je velmi prestižní. Některou z hvězd obdrží jen velmi malé procento testovaných restaurací. Důkazem toho, jak vážně šéfkuchaři berou toto ohodnocení, je sebevražda šéfkuchaře z Pobřeží slonoviny. Ten si na život sáhl poté, co slyšel zvěsti o odebrání jedné z hvězd jeho restauraci. O to smutnější je, že restaurace nakonec o žádnou hvězdu nepřišla.



1 Komentář Co to vlastně je hvězda Michelinu?

  1. Svet se snad oravdu uplne zblaznil a
    snobu je vicnez „normalnich “ lidi.
    Jsem majitelem Kliniky biomediciny Kanadskem Torontu a mohu vsem rici ze v techto „restauracich“ pujde opravdu o zivot. To se ovsem prokaze az ponekud pozdeji.
    Dobrou chut vsem snobum preje Clinic of Biomedicine z Toronta.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..