×
TOPZINE.cz

Co je to vlastně kuskus?

Kuskus, Couscous nebo Cous Cous – velmi hravý název pro velmi jednoduchý pokrm. Kuskus se hojně konzumuje především v severní Africe, ale své využití má také ve středomořské kuchyni.

FOTO: Kuskus
Foto: Veronika Chvátalová, Topzine.cz

Kus čeho?

Kuskus označuje určitý druh hrubě semleté pšenice, ale také hotový pokrm, který se z něj připraví.

Jeho chuť se dá přirovnat k chuti těstovin, které jsou ve většině případů také vyrobeny z tvrdé pšenice. Narozdíl od nich se však kuskus nevaří – pouze se zalévá malým množstvím horké vody, nebo se připravuje v páře. Pokrm z kuskusu je tak hotov během několika minut.

FOTO: Kuskus se zeleninou a sýrovou omáčkou
Foto: Veronika Chvátalová, Topzine.cz

Základní recept

Kuskus je velice lehké, ale zároveň syté jídlo. Receptů na jeho přípravu je nespočet. Základem je spařit kuskus horkou vodou, nechat ho několik minut nabobtnat v zakryté nádobě, přidat sůl dle chuti, oříšek másla nebo lžíci olivového oleje a je připraven k servírování.

FOTO: Příprava kuskusu.
Příprava kuskusu, Foto: Veronika Chvátalová, Topzine.cz

Ke kuskusu se nejvíce hodí různé druhy smetanových omáček, čerstvá i vařená zelenina, ale dá se jíst i samotný, jen s oblíbeným kořením nebo čerstvými bylinkami. Studený kuskus se dá využít při přípravě salátů s mořskými plody a dá se připravit také nasladko – například s mlékem, ořechy a sušeným ovocem.

Co s ním?

A jak servírovat kuskus drsným chlapům, kteří se obvykle na obroušenou pšenici příliš netváří? Opražený na pánvi jako netradiční přílohu ke steakům nebo jednoduše promíchaný s kuřecím masem a pálivou omáčkou – uvidíte, že na talíři nezbyde ani zrnko!

 



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..