×
TOPZINE.cz

Co je to vlastně kuskus?

FOTO: Kuskus
Foto: Veronika Chvátalová, Topzine.cz

Kuskus, Couscous nebo Cous Cous – velmi hravý název pro velmi jednoduchý pokrm. Kuskus se hojně konzumuje především v severní Africe, ale své využití má také ve středomořské kuchyni.

Kus čeho?

Kuskus označuje určitý druh hrubě semleté pšenice, ale také hotový pokrm, který se z něj připraví.

Jeho chuť se dá přirovnat k chuti těstovin, které jsou ve většině případů také vyrobeny z tvrdé pšenice. Narozdíl od nich se však kuskus nevaří – pouze se zalévá malým množstvím horké vody, nebo se připravuje v páře. Pokrm z kuskusu je tak hotov během několika minut.

FOTO: Kuskus se zeleninou a sýrovou omáčkou
Foto: Veronika Chvátalová, Topzine.cz

Základní recept na kuskus

Kuskus je velice lehké, ale zároveň syté jídlo. Receptů na jeho přípravu je nespočet. Základem je spařit kuskus horkou vodou, nechat ho několik minut nabobtnat v zakryté nádobě, přidat sůl dle chuti, oříšek másla nebo lžíci olivového oleje a je připraven k servírování.

FOTO: Příprava kuskusu.
Příprava kuskusu, Foto: Veronika Chvátalová, Topzine.cz

Ke kuskusu se nejvíce hodí různé druhy smetanových omáček, čerstvá i vařená zelenina, ale dá se jíst i samotný, jen s oblíbeným kořením nebo čerstvými bylinkami. Studený kuskus se dá využít při přípravě salátů s mořskými plody a dá se připravit také nasladko – například s mlékem, ořechy a sušeným ovocem.

Co s ním?

A jak servírovat kuskus drsným chlapům, kteří se obvykle na obroušenou pšenici příliš netváří? Opražený na pánvi jako netradiční přílohu ke steakům nebo jednoduše promíchaný s kuřecím masem a pálivou omáčkou – uvidíte, že na talíři nezbyde ani zrnko!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..