Léto je v plném proudu a s ním i obsypané stromy, keře a záhony hrající všemi barvami. V letním žáru zapomeňte na knedlo – zelo – vepřo a dejte si raději plnou hrst lesklých třešní, jahodovou dřeň nebo ovocný koktejl!

Jahody obsahují víc vitaminu C než citrony nebo pomeranče. Zdroj: sxc.hu
Ovoce dozrávající v letních měsících je výborným zdrojem vitamínů, osvěží a můžete s ním skvěle experimentovat.
Jahody
Čerstvé jahody jsou známým afrodiziakem – to potvrzují i odborníci, podle nichž má konzumace jahod vliv na tvorbu mužského pohlavního hormonu testosteronu a také ovlivňuje růst spermií.
Už na samém začátku léta je jich všude plno, znáte to – jahody s jogurtem, jahodový koláč, jahodové knedlíky…a když zbydou, použijí se na výbornou marmeládu nebo se rozmixují a zmrazí na zimu. Ve sladkých plodech jahodníku je obsažen mangan, který slouží jako výživa pro mozek a nervy, ale také ozdravuje vlasy a pleť.
Meruňky
Jsou sladké, šťavnaté a nikdy jich není dost. Pocházejí z Číny a jsou ovocem s nejvyšším podílem betakarotenu. Meruňky také obsahují velké množství draslíku, který chrání naše srdce a podporuje krevní oběh.
K českému létu patří čerstvě otrhané meruňky stejně jako ovocné knedlíky s meruňkovou náplní a v zimě nás potěší meruňkový kompot nebo marmeláda.
Třešně
Třešně jsou symbolem léta, a navíc jsou plné vitamínů a minerálů. Draslík, vápník, železo a fosfor – těmito látkami jsou sladké plody doslova prosyceny. Ty čerstvé poznáte podle lesklé, výrazně červené slupky a jasně zelené stopky.

Čerstvé třešně se skvěle doplňují s hořkou čokoládou. Zdroj: sxc.hu
Třešně skladujte maximálně po dobu tří dnů, a to nejlépe v lednici. Bohužel totiž velmi rychle podléhají kazivosti, a tak je pro delší uchování raději zmrazte. Radost vám udělají ve zmrzlinovém poháru nebo jen tak s čerstvým bílým jogurtem.
Broskve
Peckové ovoce se sametovou slupkou je stejně jako meruňky bohaté na zinek, a navíc obsahuje vysoké množství bioflavonoidů, které čistí organismus a zvyšují jeho odolnost. Kombinace hořčíku a niacinu má zase pozitivní vliv na náš nervový systém – konzumace broskví nás tak dostane do ,pohody‘ a povzbudí naši mysl.
Rybíz
Všechny druhy rybízu jsou jemně nakyslé, proto je potřeba nechat ho zcela dozrát. Černý rybíz je naprostou jedničkou v počtu vitaminů – jediná hrst lesklých bobulek stačí k pokrytí denní dávky vitaminu C.

Se špatným zažíváním si poradí odvar z listů červeného rybízu. Zdroj: sxc.hu
Plody červeného rybízu pomáhají při kašli a tělu dodávají také vitamin B a pektiny. Přírodní medicínou proti průjmu i ostatním zažívacím potížím jsou listy rybízu – stačí z nich udělat silný vývar a popíjet každý den jednu sklenku, dokud příznaky nevymizí.