Menu
TOPZINE.cz
Knižní novinky, nové knihy

Lovci mafie. Paul Lieberman mapuje skutečné mafiánské podsvětí

Hana Mazancová

Hana Mazancová

5. 2. 2013

!Ukázka z knihy!Příběhy podle skutečné události jsou vždy čtenářsky i divácky velmi oblíbené. Na knize Lovci mafie, neznámé kapitole z dějin Los Angeles, pracoval Paul Lieberman přes deset let. Jeho snahu posuďte sami.

OBR: Paul Liberman: Lovci mafie

Píše se rok 1949 a v Los Angeles vládne nelítostnou rukou gangster Mickey Cohen. Zdroj: Nakladatelství Plus

LOS ANGELES MĚLO na svých bedrech skutečného gangstera. Odposlechy Mickeyho Cohena o něm vypovídaly víc, než když se naparoval ve vlastní estrádě a jel městem v čele kolony cadillaků. Přesto nebylo snadné ho nachytat, protože jeden den se vytahoval, že má na pěti závodištích bookmakery, kteří mu vydělají osm až patnáct tisíc dolarů, a pak dokázal říct: „Já už nepřijal sázku na koně čtyři roky… Hooky dneska vyjíždí z Clevelandu. Přiveze mi pětačtyřicet tisíc, abych mohl dostavět tenhle dům.“

Jedním z pohodových návštěvníků byl Allen Smiley, který seděl na druhém konci pohovky ten večer, kdy zabili Bugsyho. Smiley žasl, jak Mickey zvládá všechny překážky a tíživé chvíle.

Paul Lieberman pracoval čtyřiadvacet let jako novinář a editor v Los Angeles Times. Za svou práci získal mnoho významných ocenění. Na knize s názvem Lovci mafie o neznámé kapitole z dějin Los Angeles pracoval přes deset let.

„Někteří lidé se rodí, aby měli vředy,“ řekl mu Smiley, „a jiní se rodí, aby se z nich dělaly vředy ostatním.“ Všichni v místnosti věděli, do které kategorie Mickey patří.

Díky bohu za Lavonne Cohenovou. Čekala na Mickeyho, i když přišel domů ve tři ráno, dala chlapcům kávu a koláče a předváděla jim, jaké kousky umí Tuffy. Učila také mluvit ptáky, které doma měli. Na konferenčním stolku s mramorovou deskou stála vždycky váza s květinami a na toaletním stolku se zrcadlem ve svém budoáru měla Lavonne vždycky dva tucty křišťálových lahviček s vůněmi a lektvary.

Občas sice seřvala Mickeyho, že s tím chlápkem na Floridě protelefonoval tři sta dolarů za měsíc při zpožďování dostihových výsledků, ale co? „Umí trojjazyčně vařit,“ chlubil se Mickey, „židovsky, italsky a irsky.“

Lovci mafie, kniha i film, vzešli z jednoho telefonátu před dvaceti lety. V jednom článku Los Angeles Times se psalo o sporném významu citlivých informací uložených v policejních archivech. Paulu Liebermanovi se nato ozval telefonicky starší muž, který prohlásil, že byl členem protigangsterské jednotky, která je začala ve 40. letech shromažďovat. Byl to seržant Jack O´Mara. Jedna z jeho prvních vět, které při prvním setkání autorovi knihy řekl, bylo: „Dneska by nás žalovali za věci, který jsme tehdy dělali běžně.“

Seznámili se roku 1940 na večírku v Band Boxu Billyho Graye, v klubu, který přitahoval spoustu komediantů z  okolí Fairfaxu. Tam žili Židé, kteří se přistěhovali z Boyle Heights. K nim ale Lavonne nepatřila – byla to třiadvacetiletá irská katolička, která si své rusé vlasy vyčesávala přísně nahoru, pracovala ve filmových ateliérech jako učitelka tance, měla pilotní zkoušky a hrála golf. Byla vším, jen ne obyčejnou milenkou gangstera, který se z Mickeyho pomalu stával.

Byla to „dáma od  hlavy až k  patě“, poznamenal Mickey. „Mohli jste ji vzít kamkoli.“ To přirozeně neznamenalo, že ji s sebou bral na cesty mimo město. V podobných manželstvích byla obvyklá dohoda, že ona si může brát peníze, které nechával v prádelníku, ale že se nesmí ptát na ženy, které s ním ten který večer možná seděly u stolu.

Čtěte také: Sexuální svoboda, feminismus či rozvod. Jsou velké milostné příběhy mrtvé?

V TÉ DOBĚ stálo auto protigangsterské jednotky před Cohenovým domem často. Mickey byl k  policajtům přirozeně podezíravý – „Kdo za vámi stojí?“ ptal se –, ale obecně bral jejich dozor s nadhledem. Lavonne jednou poslala dvěma chlapům v neoznačeném vozidle čokoládový dort.

Jednoho horkého dne vyšla ven Cohenových věrná služebná Willa a zeptala se, jestli nechtějí pivo. No, aby nechtěli. Ale o štěnici nastrčené mravnostní policií se Willie Burns, Jack O’Mara a ostatní dozvěděli až společně s veřejností, když vypukl skandál – i v rámci policie existovaly třenice, tajnosti a napětí.

Mickey sám zjevně vycítil, co se děje, protože ho slyšeli, jak do telefonu varuje lidi, že „tyhle telefony nejsou dobrý, tak brzdi“. Nebo dal nahlas rádio, když s někým mluvil. Později řekl: „Celou dobu jsem věděl, že tu poldové mají štěnici. Pouštěl jsem jim dobrou muziku, jenom samýho Bacha a Beethovena.“

OBR: Paul Lieberman: Lovci mafieKdyž jeho zahradník vykopával plot, objevil drát. Mickey nechal dům a okolí prohledat vlastním odborníkem na elektroniku, stočtyřicetikilovým J. Arthurem Vausem, který za pomoci detektoru kovů a senzoru elektrického proudu objevil štěnici u dřevěné truhly. Přesto o tom Mickey mlčel, dokud Los Angeles Times a San Francisco Chronicle nezveřejnily články o údajných přepisech telefonických hovorů pod halasným titulkem COHENOVY VELKÉ KŠEFTY nebo ještě křiklavějším POLICIE SEDĚLA NA  INFORMACÍCH.

Stejnou pozornost jako Mickeyho vlastní slova budila i skutečnost, že policie ho odposlouchávala a přinejmenším zdánlivě nic neudělala. Rozzlobený okresní prokurátor prohlásil, že o odposleších ho nikdo neinformoval, a tudíž mu nedal příležitost rozhodnout, zda by se na odposlechnutých informacích dal postavit soudní proces s Cohenem.

Městskému radnímu Ernestu Debsovi to zavánělo návratem starých časů, kdy mravnostní oddělení losangeleské policie sbíralo informace na zločince jen proto, aby z nich mohlo vymáhat úplatky.

Teprve po dalších deseti letech marných pokusů s Paulem Liebermanem promluvil další, tehdy už poslední člen dávné jednotky, odborník na štěnice Con Keeler. Paul Lieberman nejprve publikoval sedmidílný seriál v Los Angeles Times, nakonec i knihu, kterou si ke zfilmování vybral režisér Ruben Fleischer. Poslední člen legendární osmičky, která stála na počátku utajené jednotky pro boj s gangstery, Con Keeler, zemřel přesně před rokem 31. ledna 2012.

„Ty informace asi měli proto, aby Mickeyho Cohena ždímali,“ prohlásil radní. Velká porota si předvolala všechny policisty z mravnostního, kteří štěnici monitorovali, na základě udání, že jejich přepisy se prodávaly na Sunset Stripu – za dva a půl tisíce dolarů jste mohli vstoupit až do Mickeyho svatyně!

Pro losangeleskou policii to byla těžká noční můra. Naštěstí nebylo těžké zjistit, jak se odposlechnuté hovory do světa dostaly. Nešlo o „přepisy“, nýbrž o zápisky soukromého detektiva Russe Masona, které si pokoutně dělal, když se na něj detektivové z  mravnostního vykašlali. Při výslechu se vymlouval jako prvňáček, který tvrdí, že „domácí úkol mu sežral pes“ – kůlnu na dvorku, kde si záznamy schovával, zachvátil záhadný požár.

Na téhle teorii lpěl asi čtvrt hodiny, než se přiznal. Z toho plyne poučení: „Nikdy nenechávej špinavou práci na cizím chlapovi.“ Proto měla protigangsterská jednotka na štěnice vlastního člověka.

Název: Lovci mafie. Autor: Paul Lieberman. Nakladatelství: Plus, 2013. Počet stran: 464. Doporučená cena: 369 korun.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Lovci mafie. Paul Lieberman mapuje skutečné mafiánské podsvětí