Menu
TOPZINE.cz
Apetit

2001: Vesmírná odysea: existenciální sci-fi, které redefinovalo žánr

Redakce

Redakce

8. 11. 2011

FOTO: 2001: A Space OdysseyV roce 1968 natočil Stanley Kubrick snímek, který v mnoha ohledech znamenal převrat v žánru science fiction. Dílo dnes patří mezi klenoty světové kinematografie.

FOTO: 2001: A Space Odyssey

Ve vesmíru vás nikdo neuslyší křičet, Zdroj: distributor filmu

„Tento film je především zkušeností podávanou jinak než slovy. Lidé se nesmějí snažit porozumět mu za každou cenu. Film se musí vidět, slyšet a procítit,“ řekl k samotnému filmu jeho režisér Stanley Kubrick. Výsledek mluví sám za sebe. Provázejí jej nejrůznější interpretace a kontroverze.

Příběh filmu je rozdělen do tří částí, které dohromady vytvářejí nejednoznačné poselství. V první z nich sledujeme předky lidí – opice, které pod vlivem neznámého černého monolitu prodělají radikální změnu a naučí se používat stroje a zbraně.

V druhé pozorujeme posádku vesmírné lodi Orion, která letí na Měsíc, kde byl objeven právě onen černý monolit, který také z neznámých důvodů vysílá signály směrem k Jupiteru.

Přečtěte si TOP 5 nejpodivnějších strojů času

Hlavní postavou poslední část je palubní počítač  HAL 9000 kosmické lodi Discovery, která nese vědce rok a půl po nálezu monolitu na Měsíci k Jupiteru. Počítač se ale zblázní a pokusí se celou posádku zabít. V samotném závěru pak sledujeme těžko definovatelný a popsatelný obrazový výjev, který nebudeme ale čtenáři prozrazovat.

FOTO: 2001: A Space Odyssey

Některé otázky nevyřeší žádná diskuse

Není bez zajímavosti, že se palubní počítač měl původně jmenovat Athéna a oplývat ženským hlasem. Nakonec se tvůrci rozhodli použít mužský hlas Douglase Raina. Revolučnost snímku ve své době spočívala v naprosto odlišném přístupu k ději a postavám – nešlo o pouhou fikci. Natáčení se účastnili i vědečtí konzultanti s cílem divákovi přinést co nejvěrnější obraz vesmíru v roce 2001.

Bude pokračování Dne nezávislosti. Zničí emzáci opět Bílý dům?

A co se týče úvodní scény s opicemi – v ní hrály jen dvě skutečné opice (šimpanzí mláďata). Všechny ostatní opice byli lidé v maskách, které ale působily naprosto autenticky a reálně. Snímek přesto nedostal ve své době Oscara za masky a režisér Kubrick to okomentoval následujícími slovy: „Vesmírná odysea nezískala Oscara za masky jen proto, že porota si neuvědomila, že opice na plátně jsou maskovaní lidé.“

Film 2001: Vesmírná odysea patří mezi klasiku žánru science fiction a ani dnes neztrácí nic ze své obrazové a myšlenkové působivosti.

2001: Vesmírná odysea (2001: A Space Odyssey)

Sci-Fi / Dobrodružný/Mysteriózní
Velká Británie/USA, 1968, 141 min

Režie: Stanley Kubrick
Hrají: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Daniel Richter, Margaret Tyzack, Douglas Rain, Vivian Kubrick

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

2001: Vesmírná odysea: existenciální sci-fi, které redefinovalo žánr