×
TOPZINE.cz

Zkuste recept na tradiční domácí vaječný koňak

Vánoční likér, bez kterého by to jednoduše nebylo ono! Vsaďte se, že nepoznáte rozdíl od kupovaného. Teda vlastně… je ještě o kousek lepší!

FOTO: Koňak
Likéru sluší pěkné skleničky, Zdroj: wikimedia.org

Nachystejte si:
8 žloutků
20 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 slazené kondenzované mléko (salko)
1 l plnotučného mléka
500 ml rumu

Do hlubší mísy si dáme žloutky s cukrem a vyšleháme je ručním mixérem do pěny. Na pomalé otáčky do hmoty vmícháme salko a opatrně přilijeme plnotučné mléko. Pozor na vysoké otáčky – tekutina šplíchá!

Bezpečně upravená vajíčka nedají salmonele šanci

Obsah nádoby přelijeme do hrnce s hlubokým – nebo ještě lépe dvojitým dnem a za stálého míchání koňakový základ zahříváme. Po pár minutách začne tekutina pěnit a lehce houstnout. Neměli bychom ji ale vařit!

Odstavíme hrnec z plotny a buď jej vložíme do studené vody a za stálého míchání čekáme až nám koňak vychladne, nebo opět zašpiníme další nádobu a přelijeme si svůj výtvor do chladnějšího hrnce bez širokého dna, který pak též postavíme do vody. Proces chlazení bude ale nesrovnatelně rychlejší.

FOTO: Alkohol
Zdroj: static.twoday.net

Do vychlazené tekutiny vlijeme rum, klidně i podle chuti méně, než je dáno, a necháme cca dvě hodiny odstát v chladu. Po uběhnutí této doby už jen sebereme lžící pěnu z vrchu a přes jemné sítko, na což se obzvlášť hodí klasické čajové sítečko, likér scedíme rovnou do lahví. Praktické přitom je položit sítko na trychtýř a míchat v něm lžičkou nebo malou vařečkou.

Pokud nevlastníte nic vhodnějšího na cezení, použijte silonky nebo kapesník.

Hotový alkoholický nápoj uložte v zavřených lahvích do chladu a chlubte se jím jen opravdu vzácným hostům, nejspíš vám ho totiž vypijí!

Zdroj: Jak se vařilo a vaří v Nové Pace

OBR: Rubrika Apetit - čtenářské tipy



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..