Zelená oáza uprostřed města: Tchaj-wan postaví ekologické kulturní centrum

FOTO: kulturni_centrum

Fasáda pokrytá rostlinami a solárními panely, ukrývající knihovnu, muzea a zázemí pro návštěvníky. Tak vypadá návrh na originální kulturní centrum, které má vzniknout v Taichungu na Tchaj-wanu.

Projekt vznikl ve studiu kanadské firmy MU Architecture jako součást Gateway parku, moderní rekreační zóny, jež má být vytvořena v centru města. Kulturní centrum má tvořit třináct organických bloků, seskládaných do asymetrické formace tak, aby do budovy pronikalo co největší množství světla. Plochy nejvíce vystavené slunci mají být pokryty vegetací; to může zabránit vzniku tzv. efektu tepelného ostrova, který způsobuje nesnesitelné horko v městských ulicích.

Pod zelenými střechami mají být instalovány speciální nádrže na dešťovou vodu. Rozvody budou zajišťovat její ekologické využití na toaletách a při zavlažování zahrad.

Udržitelnost na prvním místě

Recyklovaný biologický odpad má v zahradách sloužit jako hnojivo. Ekologičnost stavby ještě zvyšuje odlehčená ocelová konstrukce a podlahy z hrubého dřeva.

Veškerou energetickou spotřebu budovy by měla pokrýt energie ze solárních panelů, umístěných na jižní straně. V takto důmyslně vytvořených prostorách budou mít návštěvníci k dispozici zázemí pro odpočinek a čtení knih vypůjčených z rozsáhlé knihovny. Místo si zde najdou i výstavy, workshopy nebo čistá rekreace. Taichung tak získá uprostřed rušného města zelenou oázu klidu a umění.

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Štěpánka Tupá
Narodila se v květnu 1991, nyní studuje žurnalistiku a anglickou filologii na FF UP v Olomouci. Do redakce TOPZINE.cz nastoupila v lednu 2013, píše do rubriky Umění, architektura a design.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*