Menu
TOPZINE.cz
Zdraví a sex

Zdravé vánoční cukroví a mlsání? Čtěte tipy jak na to!

Vladimíra Pochylá

Vladimíra Pochylá

23. 12. 2010

Obalené smažené řízky, kapr, vinné klobásy, bramborový salát a hlavně sladké cukroví. Těšíte se? Jistě ano, ale náš organismus a žaludek zřejmě moc ne. K vánočním svátkům neodmyslitelně patří tyto a jiné klasické pokrmy. Však náš tradiční jídelníček je bohužel poměrně nezdravý. Zkuste letos jíst, nebo alespoň mlsat zdravěji!

FOTO: Cukroví

Zdroj: Jana Dobešová, Topzine.cz

I o Vánocích můžete mlsat zdravěji. Můžete začít od základů, kdy při pečení a vaření nahradíte tradiční ingredience zdravější alternativou. Záleží jen na vás, zda se nebudete bát experimentovat s klasickými recepty. Na pečení je již poměrně pozdě, ale možná se mezi námi najde pár opozdilců, však nejen pro ně je tu několik rad.

V pečených dobrotách je největší zátěží hladká (pšeničná) mouka, tuk, cukr a vejce. Klasickou (bílou) hladkou mouku můžeme nahradit celozrnnou – žitná, špaldová. Máslo a margarín lze nahradit kvalitním olejem lisovaným za studena, třeba slunečnicovým nebo sezamovým. Také můžeme šetřit na tuku, a to tím, že plech a formy na pečení nebudeme vymazávat tukem, ale použijeme pečící fólii.

Cukr lze vyměnit za třtinový cukr, med (nejlépe od včelařů či BIO), melasu (extrakt z cukrové třtiny), javorový sirup i ovocný cukr – fruktózu. Vajíčka lze úspěšně nahradit výrobkem zvaným Vajahit – jenž má oproti vejci minimální množství cholesterolu a snižuje energetickou hodnotu jídel. Kakao plně nahradí karob (Svatojánský chléb), což je zdravá alternativa čokolády. A když už pravou čokoládu, tak raději sáhněte po hořké s obsahem kakaa nad 70%.

Zdroj: Vladimíra Pochylá, Topzine.cz

Výsledné cukroví sice bude zdravější, ale přesto nebude bez energetické hodnoty – bez kilojoulů. Proto byste si neměli myslet, že ho můžete sníst, kolik jen chcete. I tady platí pravidlo pro nepřejídání se. Někomu může pomoci, když si stanoví určitou denní porci, již nebude překračovat. Tak se dá kontrolovat snězené množství.

Ulehčit jídelníčku můžete také Sojanézou (sojová majonéza), která je mnohem zdravější, protože je bezvaječná, má nižší obsah tuku, je bez konzervačních látek a obohacená vlákninou. Zkuste ji letos do vašeho bramborového salátu. S obdobným složením je v obchodech k dispozici ještě Tofunéza, ta nahradí tatarskou omáčku. A když už chcete klasické výrobky, tak raději volte alespoň ty light.

Mějte zdravý rozum

I o svátcích jezte 5x denně po přibližně 3-4 hodinách, menšími porcemi a častější konzumací jídla omezíte pocit hladu a prázdnoty. Před konzumací jídla je dobré vypít sklenici vody, méně toho sníte. Nepřejídejte se a nekombinujte množství různých pokrmů, protože byste zatížili svůj organismus a nevhodně namáhali trávící systém. Dobré je si stanovit večerní hodinu, od které už budete jíst jen ovoce nebo zeleninu. Proto vyměňte mísu s cukrovím za mísu s kousky čerstvého ovoce a zobejte.

Mlsat můžete také sušené ovoce (švestky, meruňky, višně, brusinky, papája, aj.) a semínka (slunečnicová, dýňová, sezamová, lněná), ta jsou bohatá na nenasycené mastné kyseliny, minerální látky, vitamíny i vlákninu. Ořechy jsou zdrojem bílkoviny nejvyšší kvality a také již zmíněných nenasycených mastných kyselin, minerálních látek (vápníku) i vitamínů. Však jsou kaloricky vydatné.

Mátový čaj, Foto: Petra Prokopová, Topzine.cz

Nezapomínejte pít čistou vodu nebo čaje. Slazeným nápojům a minerálkám se raději vyhýbejte. Nejvhodnějším alkoholem je bílé víno. Obohaťte jídelníček o vlákninu, ta má blahodárný vliv na trávení, vstřebávání sacharidů, tuků a cholesterolu a odbourává toxické látky. Najdete ji v zelenině (květák, lilek, ředkvičky), ovoci (hruška), luštěninách (čočka, hrách, fazole), obilninách (celozrnné pečivo, obilné vločky) a v semínkách a klíčkách.

Úplně si odpírat mlsání také není řešení, svátky by se vám znepříjemnily nutkavým myšlením na všechny ty lahůdky. Zbytečně byste se nervovali a stresovali. Zlatá střední cesta je volbou. Jezte a dlabejte, ale rozumně! A nezapomínejte na pohyb.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Zdravé vánoční cukroví a mlsání? Čtěte tipy jak na to!