Vyšší lidé mají větší pravděpodobnost onemocnění rakovinou. Prokázalo to půlstoletí výzkumů

basketbalista
Každých 10 centimetrů zvyšuje riziko rakoviny až o 18 %

Říká se, že výška dělá z poloviny krásu. Zdá se ale, že je zde nebezpečná souvislost mezi vysokou postavou a rakovinou. Tato hypotéza se již objevila v několika výzkumech a významně ji potvrzuje nedávná rozsáhlá švédská studie, při níž vědci sledovali více než 5,5 milionu osob v letech 1958 až 2011. O důvodech, proč tomu tak je, vznikají různé hypotézy, ale žádná z nich dosud nebyla potvrzena.

basketbalista
Každých 10 centimetrů zvyšuje riziko rakoviny až o 18 %

“Pokud je nám známo, naše studie je dosud nejreprezentativnější a její výsledky naznačují, že vyšší lidé jsou vystaveni většímu nebezpečí, že onemocní rakovinou,” uvádí Emelie Benyiová ze stockholmského Institutu Karolinska.

Vědci ze Stockholmské univerzity a Královského karolinského institutu dospěli k tomuto závěru na základě sledování švédských mužů a žen, kteří se narodili v letech 1938 až 1991. Analýza údajů o těchto osobách ukázala, že spolu s výškou roste pravděpodobnost vzniku zhoubného nádoru. Každých deset centimetrů výšky navíc zvyšuje riziko onemocnění o 18 procent u žen a o 11 procent u mužů.

Ukázalo se také, že vyšším ženám hrozí o 20 procent větší riziko rakoviny prsu a že vztah mezi výškou a rakovinou je zvláště výrazný u maligního melanomu, nejzávažnějšího typu kožního nádoru, který se zdá být častější u “čahounů”.

[wysija_form id=”2"]

O příčinách těchto zjištění vznikají různé hypotézy, ale žádná zatím nebyla potvrzena. “Zatím tato informace nemá praktické důsledky, ale bylo by velmi užitečné porozumět důvodům, proč tomu tak je,” vysvětlují vědci, které cituje italský deník Corriere della Sera.

“Mohou tu být důvody související s hormony a dalšími faktory růstu, které ovlivňují jak výšku člověka, tak riziko vzniku zhoubného nádoru. Nebo může jít o genetické mutace spojené s výškou, které jsou rovněž spojeny s větším rizikem onemocnění. Nebo také, a to je velmi zajímavé, mohou být výška a riziko onemocnění částečně závislé na výživě v dětském věku a v období dospívání,” uvádějí vědci.

Autor ČTK

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*