Výrobce potravin Hamé rozšiřuje sortiment výrobků bez lepku

bez-lepkova-dieta-potraviny-bez-lepku-hame-640
Zdroj: Shutterstock.com

Kunovický výrobce potravin Hamé rozšiřuje nabídku výrobků bez lepku. Jde o masové konzervy, paštiky, pomazánky, hotová jídla, kečupy i hotové omáčky, které budou označeny speciálním bezlepkovým logem s modrým přeškrtnutým klasem. Celkem má Hamé nyní v portfoliu více než 600 různých druhů balených potravin vhodných pro celiaky, sdělil dnes ČTK mluvčí Hamé Petr Kopáček.

bez-lepkova-dieta-potraviny-bez-lepku-hame-640
Zdroj: Shutterstock.com

V Česku v současné době roste počet lidí, kteří dobrovolně přechází na bezlepkovou dietu bez toho, že by při konzumaci pečiva a dalších potravin obsahujících lepek měli jakékoliv zdravotní potíže. Lidí, kteří tento trend vyznávají, může být 15 až 20 procent, uvádí vedoucí Centra výživy v pražské Thomayerově nemocnici Pavel Kohout. Stoupá ale také počet lidí, kteří pečivo s lepkem skutečně nemohou. Lidí s tzv. celiakií je v české populaci okolo jednoho procenta.

“My celiaci potřebujeme mít co nejširší výběr potravin, proto je určitě dobře, že i pro velké výrobce je tato oblast stále více zajímavá,” podotkla jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu Jitka Dlabalová.

Společnost Hamé se v současnosti snaží vyvíjet všechny nové produkty již tak, aby byly bez lepku. “U některých stávajících výrobků jsme patřičně upravili recepturu tak, abychom se bez lepku obešli, a to bez dopadu na kvalitu obsahu,” uvedla ředitelka pro marketing a vývoj Hamé Marcela Mitáčková. Bezlepkové potraviny považujeme za perspektivní oblast, dodala.

Podle Kohouta je v současnosti omezování lepku i módní. Módu omezování lepku podle něho navíc v posledních letech podporují i fitness trenéři a různí výživoví poradci, kteří svým klientům omezování lepku doporučují.

Celiakie je autoimunitní, geneticky podmíněné onemocnění tenkého střeva, kdy organismus bojuje proti sobě samému tvorbou protilátek. Hlavním spouštěčem onemocnění je lepek, neboli gluten, který se nachází v obilovinách a ve všech potravinách z nich vyrobených. Typickými projevy celiakie jsou úbytek hmotnosti, průjem, nadýmání, bolest břicha a u dětí zpomalení růstu. Jedinou možnou léčbou je celoživotní bezlepková dieta.

Autor ČTK

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*