Menu
TOPZINE.cz

Vyplatí se svačiny z bufetů?

Sami to určitě znáte – každodenní výdaje za svačiny z bufetu vám ruinují rozpočet. Téměř každý den vydáváte spoustu peněz za něco, co vlastně ani není zdravé. Tomu je teď ale konec! Mám pro vás řešení, jak ušetřit a zároveň se pořádně a hlavně zdravě najíst.

FOTO: Vegetariánská houska se sójovým karbanátkem

Vegetariánská houska, Foto: Tereza Habešová


Hamburger z bufetu vs. vegetariánská houska

Za klasický hamburger z bufetu zaplatíte  kolem 30 korun. Já jsem pro vás ovšem objevila mnohem zdravější a levnější variantu. Za pět pracovních dní a pět hamburgerů z bufetu zaplatíte kolem 150 korun.

Na pět vegetariánských housek budete potřebovat:
sáček sójového granulátu – asi 12 korun
ledový hlávkový salát – asi 20 korun
10 dkg eidamu – asi 10 korun
5 celozrnných housek –  asi 20 korun
1 vejce – asi 3 koruny

Na pět dní vám tedy na svačinu bude stačit přibližně 65 korun.

A jak se taková vegetariánská houska vlastně vyrobí? Ze sójového granulátu si uděláte karbanátky, je nutné přidat vejce, aby držely krásně pohromadě, můžete do nich přidat cibuli a koření, záleží jen na vaší chuti. Rozkrojte si celozrnnou housku, kterou můžete zlehka potřít máslem. S pomocí pár listů hlávkového salátu, plátku sýra a sójového karbanátku poté vykouzlíte úžasně vypadající, skvěle chutnající a hlavně zdraví prospívající svačinu. Navíc ušetříte kolem 85 korun a to už se vyplatí, nemyslíte?

Šunková bageta z bufetu vs. celozrnná bageta se šunkou a mozzarelou

Šunková bageta v bufetu stojí okolo 36 korun. Občas se ale může stát, že šunka v ní nebude vypadat moc vábně a majonézový dresink může, zvláště v období horka, představovat také určité nebezpečí. Pokud nestojíte o salmonelu a chcete si místo toho pochutnat na celozrnné bagetě s čerstvým křupavým salátem, se šunkou, kterou jste si sami vybrali, a s výbornou mozzarelou, jste na správné adrese! Za jeden pracovní týden utratíte za bagety z bufetů okolo 180 korun.

Na pět celozrnných baget se šunkou a mozzarelou budete potřebovat:
2 sýry mozzarela – asi 30 korun
20 dkg eidamu – asi 20 korun
20 dkg šunky – asi 35 korun
5 baget – asi 40 korun
ledový hlávkový salát – asi 20 korun

Výroba takové bagety je velmi jednoduchá. Stačí nakrájet mozzarelu na tenké plátky, umýt salát, rozkrojit bagetu, kterou můžete potřít tenkou vrstvou másla. Potom už jen všechno na bagetu naskládat a přiklopit. Za pět takových baget vyrobených doma zaplatíte kolem 145 korun. Ušetříte tak 35 korun a navíc se mnohem zdravěji nasvačíte.

FOTO: Celozrnná šunková bageta s mozzarelou

Kuřecí tortila z fastfoodu vs. Kuřecí tortila z domova

Tortilla s kuřecím masem je celkem oblíbené fastfoodové jídlo, které se objevuje i v některých školních bufetech. Zaplatíte za ni kolem 40 korun. Nedá se říct, že by ta bufetová verze byla vyloženě nezdravá, ale pokud si ji uděláte doma, budete přesně vědět, co jíte. Jistota je jistota.

Za pět takových tortill z fastfoodu zaplatíte okolo 200 korun.

Na pět doma vyrobených tortill s kuřecím masem budete potřebovat:
3 kuřecí prsíčka – asi 50 korun
ledový hlávkový salát – asi 20 korun
dresink – asi 36 korun
salátová okurka – asi 12 korun
2-3 rajčata – asi 15 korun

Na pět tortill budete potřebovat:
125 g hladké mouky
1,5 lžíce oleje
70 ml horké vody
½ lžičky soli

Jak na tortilly? Nasypte si do mísy mouku, přidejte olej, sůl a postupně přilévejte vodu. Vznikne těsto, které necháte 15 minut zakryté. Následně těsto rozdělte na pět kuliček velikosti pingpongového míčku a ty rozválejte na velmi tenké placky. Placky nasucho opečte na pánvi.

Potom už stačí jen tortilly naplnit zeleninou, dresinkem a masem, které si připravíte podle chuti. Pět takových tortill vás vyjde asi na 133 korun. Tím pádem ušetříte 67 korun.

FOTO: Kuřecí tortila

Kuřecí tortila, Foto: Tereza Habešová

Doufám, že jsem vás alespoň trochu inspirovala a že díky našim typům na zdravé svačiny nejen ušetříte, ale také se zdravě a dosytosti najíte. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Vyplatí se svačiny z bufetů?