Vláknina je důležitou součástí zdravé stravy. Napomáhá dobrému trávení a díky tomu má velký význam při hubnutí. Statistiky bohužel dokazují, že lidé obecně přijímají méně než polovinu její doporučené denní potřeby.
Vláknina má velký význam při redukci hmotnosti. Zdroj: sxc.hu
Zdroje vlákniny
Rozpustná vláknina vytváří na povrchu střeva gely, které snižují vstřebávání některých toxických látek a cukrů v krvi. Udržuje zdravou střevní mikroflóru pro množení žádoucích bakterií a tím posiluje imunitu celého organismu.
Je obsažena zejména v luštěninách, které bývají v jídelníčku často opomíjené. Dále je v obilovinách a ovoci, především v jablkách a banánech. Ze zeleniny je to převážně brokolice, mrkev, kořenová zelenina a brambory.
Nerozpustná vláknina působí na naše střeva jako kartáč, který je pročistí a udržuje pravidelnou stolici. Má veliký význam při snižování nadváhy a obezity, neboť na sebe váže vodu. Tím nám v žaludku zvětší objem a my máme pocit menšího hladu. Nerozpustnou vlákninu obsahují celozrnné pokrmy, otruby, ořechy a semena. Významným zdrojem jsou i zelené fazole, květák, cuketa a celer.
Jablka jsou zdrojem vlákniny. Foto: Petra Prokopová, Topzine.cz
Vlákninu dodají i doplňky stravy
Pokud nemáme jistotu dostatečného přísunu vlákniny, můžeme ji organismu dodávat i pomocí různých doplňků stravy a tabletami. Nejvhodnější a nejdůslednější jsou doplňky na bázi jitrocele (psyllium), který má výrazně vyšší obsah vlákniny. Pomáhá udržet tlusté střevo průchodné a zabraňuje přežívání škodlivých bakterií a parazitů.
Vláknina je důležitou součástí zdravé stravy, kterou by naše tělo mělo denně přijímat. Celosvětové výzkumy prokázaly, že má velký význam při redukci hmotnosti. Dokáže snižovat výskyt závažných onemocnění jako je infarkt, rakovina tlustého střeva či cukrovka. Příznivý vliv má i na přísun celkové energie. I přesto, že nemá žádnou výživnou hodnotu, má mechanickou čistící schopnost ve střevech a podporuje dobré trávení.
Doporučený denní příjem vlákniny
Doporučený denní přísun vlákniny pro dospělého je přibližně 30 g. V praxi by to mělo vypadat tak, že pokud budete denně přijímat dostatek ovoce a zeleniny, nemusíte vlákninu doplňovat tabletami či prášky.
Nesmírně důležité je dodržovat pitný režim, aby se vláknina dobře spláchla, vstřebala do sebe vodu a splnila všechny svoje požadované účinky.
Bílá mouka střeva zanáší
Díky rychlému průmyslovému zpracování se z bílé mouky stala nevýživná hmota, která nám pouze zaplňuje žaludek, ale organismus si z ní nic nevezme. Bílé pečivo vytváří na povrchu střeva neprůchodnou vrstvu, která zpomaluje průchodnost střeva a zamezuje vstřebávání důležitých vitamínů a minerálů do organismu. V konečném důsledku velký přísun bílé mouky způsobuje zácpu, poruchy trávení a má vliv na zhoršení naší imunity.
Těmto následkům předejdeme, pokud vyměníme bílé rohlíky a pocukrované koblihy za celozrnné pečivo, nebudeme to přehánět s těstovinami a péct či vařit budeme z celozrnné mouky. Sami poznáte, že při takovéto změně na sebe výsledky a dostatek energie nenechají dlouho čekat.