Víte, jak číst vinnou etiketu? Přinášíme vám návod

Říká se, že ve víně je pravda. Ale víte, co kromě pravdy se v tomto vinném moku skrývá? Abyste to zjistili, přinášíme vám návod, jak správně číst etikety.

FOTO: Červené víno
Umět správně číst vinné etikety se vyplatí. Zdroj: Medvědí krev

Etiketa na láhvi obsahuje různá označení, která nás mají informovat o základních rysech vína. Některé údaje jsou povinné, jiné takzvaně dobrovolné.

Povinné parametry

A které parametry bychom měli na láhvi vždy najít? Rozhodně to bude obchodní jméno a sídlo výrobce, popřípadě distributora, obsah balení, označení šarže, skutečný obsah alkoholu a zatřídění (víno stolní, jakostní, s přívlastkem, šumivé, perlivé, aromatizované, likérové).

Pokud na etiketě naleznete malé písmeno „e“, nelekejte se! Toto označení neoznačuje žádná barviva ani jiná známá „éčka“, ale znamená, že obal odpovídá normám EU.

Je víno sladké, polosladké, polosuché či suché?

Jaké nepovinné údaje se mohou na etiketě objevit? Najít zde můžeme název vinařské obce a trati, rok lahvování, použitou odrůdu vinné révy, popřípadě specifikaci technologie zpracování a v neposlední řadě odkaz na obsah cukru, což neznamená nic jiného, než zdali je víno suché, polosuché, sladké či polosladké.

Popisek, k jakému pokrmu se víno hodí, je vždy vítán

„Na etiketu lze uvést také krátký slovní popis vína. Pokud se začteme do etikety červeného vína Medvědí krev, zjistíme, že víno je vhodné podávat při teplotě 16° – 18° C. Co se týká kombinace tohoto bulharského vína s pokrmy, dokonalého chuťového souznění dosáhnete s vepřovým nebo grilovaným masem a sýry,“ informuje pan Pavel Skřeček, majitel a jednatel společnosti PaMaP, která je distributorem Medvědí krve pro český trh.

Hlavní je správnost a pravdivost vyznačených údajů

Stejně důležité jako správné a pravdivé údaje na etiketě, je správné skladování a také nezávadnost obalu vína – ten jej musí chránit před znehodnocením nebo zkažením. Ani obal nesmí nepříznivě ovlivňovat jakost a zdravotní nezávadnost.

Víte, jak číst vinnou etiketu? Přinášíme vám návod
Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*