×
TOPZINE.cz

Vitamíny: Zdraví v potravinách

Zdravá zeleninaLidské tělo má zejména na jaře a na podzim zvýšenou potřebu vitamínů. Kde je vzít? Myslíte si, že je vhodné a zdraví prospěšné užívání syntetických vitamínů zakoupených v lékárnách, nebo je lepší zvolit přirozenou cestu konzumace takových potravin, které vitamíny obsahují?

Foto: Petra Prokopová, Topzine.cz
Foto: Petra Prokopová, Topzine.cz

První vitamínová pomoc na jaře: Nechte si naklíčit řeřichu!

Postup: Semínka řeřichy seté nasypeme na navlhčenou vatu do misky nebo na tácek a necháme několik dní na teplém místě. Nezapomínáme vatu kropit. Velice brzy nám semínka vyklíčí a začnou se objevovat zelené rostlinky. Necháme je trošičku narůst a sklízíme rovnou do úst nebo do talíře. Výborná je řeřicha například na chlebu s tvarohem, nebo si ji klidně můžeme nastříhat do zeleninového salátu, případně pomocí ní ozdobit přílohu k hlavnímu jídlu. Řeřicha má kromě močopudných účinků i spoustu vitamínů, především vitamín C, také betakaroten, vitamín B1 a vitamín K.

Foto: Petra Prokopová, Topzine.cz
Foto: Petra Prokopová, Topzine.cz

Přehled vitamínů v potravinách

Mezi další potraviny obsahující vitamín C kupodivu nepatří jen citrusy. Nejvíce vitamínu C obsahují  šípky, rakytník a černý rybíz. Dále například zelí nebo i brambory, které ale bohužel loupáním, krájením a vařením ztrácejí většinu vitamínu C.

Další vitamíny rozpustné ve vodě jsou vitamíny skupiny B. Mezi potraviny, které jich obsahují nejvíce, patří kvasnice, ovesné vločky, veškeré další obiloviny, ořechy, slunečnicová semínka, datle, banány, ze zeleniny například květák, chřest, brokolice, hrách a cizrna.

Vitamín A a jeho provitamín betakaroten patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a najdeme ho především v zelenině, která má oranžové nebo červené zabarvení, tudíž třeba v mrkvi, dýni, paprice, mangu, meruňkách a v mandarinkách. Hodně vitamínu A obsahuje také brokolice, mangold, špenát, hlávkový salát a chřest.

Vitamín E obsahují ořechy, slunečnicová semínka, olivy, hroznové víno, avokádo, hrušky, fíky, také brokolice a chřest.

Foto: Milan Horní, Topzine.cz
Foto: Milan Horní, Topzine.cz

Přehled minerálních látek v potravinách

A co prvky, například vápník, železo, hořčík a zinek? Důležité je užívat prvky ve správném poměru. Správný poměr vápníku a hořčíku je 2:1 a užívání železa je také třeba podpořit současným příjmem vitamínu C pro snadnější vstřebávání. Veškeré oříšky obsahují slušné množství vápníku, železa, hořčíku, fosforu, zinku a také vitamínů skupiny B.  Bohužel prvky jsou z těchto zdrojů hůře využitelné.

Vápník najdeme v sezamovém semínku a máku v obrovském množství! Je ale hůře vstřebatelný, mezi další potraviny bohaté na vápník patří mořské řasy, sardinky, pohanka, brokolice, mandle, fazole, sója a cizrna.

Železo neobsahuje jenom špenát a červená řepa. Výborným zdrojem železa jsou opět ořechy, zejména pistácie a kešu, také rozinky, meruňky, jahody, datle, borůvky, třešně, mangold, cizrna, brokolice, celer nebo i grep.

Hořčík i zinek obsahují ve zvýšené míře opět semínka a ořechy, například dýňová semínka jsou velmi známým a cenným zdrojem zinku.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..